Vaginakuvat uhkaavat viedä taiteilijan vuosiksi vankilaan – Venäjä ajaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä yhä ahtaammalle

Julia Tsvetkovan mukaan hänen töidensä tarkoituksena on poistaa naisvartaloihin liittyvää stigmaa. Taiteilija on saanut sakkoja myös niin sanotun homopropagandalain perusteella.
Eurooppa 16.7.2020 20:45
Taiteilija Julia Tsvetkovaa tukeva mielenosoitus Moskovassa maaliskuussa 2020.
Taiteilija Julia Tsvetkovaa tukeva mielenosoitus Moskovassa maaliskuussa 2020. © Valery Sharifulin / Itar TASS / Lehtikuva

Venäläistä aktivistitaiteilija Julia Tsvetkovaa, 27, vastaan on nostettu viime kuukausina useita syytteitä eri rikkomuksista.

Perjantaina 10. heinäkuuta hän sai 75 000 ruplan eli reilun 900 euron sakot teoksesta, joka esittää samaa sukupuolta edustavien vanhempien perheitä. Piirros tulkittiin ”homopropagandaksi”. Piirroksen voit katsoa esimerkiksi täältä.

Viranomaiset tulkitsevat kyseessä olevan luvaton alaikäisiin vaikuttaminen. Tsvetkovan toiveena on ollut helpottaa seksuaalisen identiteetin hyväksymistä kotiseutunsa nuorten keskuudessa.

Tsvetkova totesi oikeudessa, että hän julkaisi piirustukset aikuisille tarkoitetussa someryhmässä, joka oli merkattu 18+-ryhmäksi.