Uutisanalyysi: Kun Angela Merkel lähtee, Peking menettää merkittävän myötäilijän – EU:n pitää terästäytyä suhteessa Kiinaan

Merkel on pannut Saksan taloudellisen edun kaiken edelle. Kiina on jatkanut ihmisoikeusloukkauksia ja hyödyntänyt Euroopan heikkouksia.
Eurooppa 26.5.2021 12:07
Saksan liittokansleri Angela Merkel osallistui videotapaamiseen Kiinan pääministerin Li Keqiangin kanssa huhtikuussa 2021.
Saksan liittokansleri Angela Merkel osallistui videotapaamiseen Kiinan pääministerin Li Keqiangin kanssa huhtikuussa 2021. © Michele Tantussi / AFP / Lehtikuva

Kun Saksassa on syyskuussa 2021 käyty vaalit, Angela Merkelin 16 vuotta kestänyt valtakausi päättyy.

Sillä on ainakin yksi merkittävä geopoliittinen vaikutus: Presidentti Xi Jinpingin johtama Kiina ei pysty enää lisäämään vaikutusvaltaansa Euroopassa yhtä esteettömästi kuin nykyisin.

Merkel on liittokanslerina pyrkinyt varmistamaan saksalaisille yrityksille markkinoita Kiinassa. Hänestä on samalla tullut maan kommunistijohdon myötäilijä.

EU-parlamentin EU-Kiina-delegaation puheenjohtaja, vihreiden Reinhard Bütikofer on kutsunut Merkeliä sumeilematta ”Kiinan tärkeimmäksi tukijaksi Euroopassa”. Merkel on pitänyt huolen siitä, ettei Xi Jinpingin rattaisiin heitetä liikaa kapuloita EU-johtajien Eurooppa-neuvostossa eikä Saksan sisäpolitiikassa.