Uusnatsien suosikki vahvistaa asemiaan: AfD-poliitikko Björn Höcke vaatii Saksaa suhtautumaan myönteisemmin natsimenneisyyteensä

Tappouhkauset varjostavat Thüringenin osavaltiovaaleja. Maahanmuuttovastaiselle AfD:lle ennustetaan suurvoittoa.
Eurooppa 24.10.2019 12:09
Björn Höcke kuuluu Vaihtoehto Saksalle -puolueen kärkipoliitikkoihin.
Björn Höcke kuuluu Vaihtoehto Saksalle -puolueen kärkipoliitikkoihin. © PantheraLeo1359531 / Wikimedia Commons

Maahanmuuttovastaisen AfD-puolueen tunnetuipiin poliitikkoihin kuuluva Björn Höcke menetti syyskuussa malttinsa televisiohaastattelussa. Syynä olivat televisioyhtiö ZDF:n toimittajan johdattelevat kysymykset, joissa hänen lausuntojaan verrattiin natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin puheisiin.

Herkkänahkainen Höcke käveli ulos studiosta ja ilmoitti, ettei hän suostu toistaiseksi haastatteluihin, vaikka hän on AfD:n pääehdokas Thüringenin osavaltiovaaleissa ensi sunnuntaina 27. lokakuuta.

Höcke, 47, on siviiliammatiltaan opettaja. Hän on todennäköisesti Saksan vihatuin poliitikko, jota monet pitävät puhdasverisenä natsina. Hän on ollut riidoissa myös monien puoluetovereidensa kanssa.

Höcke on AfD:n radikaalin nationalistisiiven, Der Flügelin, keulahahmo. Hänellä on läheiset suhteet saksalaisiin uusnatsijärjestöihin ja hänen väitetään kirjoittaneen niiden julkaisuihin salanimellä Landof Ladig.