Unkarin pääministeri lähettelee hämmentäviä kirjeitä jo Suomeen: ”Bryssel on riski tulevaisuudelle”

Viktor Orbán lähestyy myös Suomessa asuvia äänestäjiä henkilökohtaisella kirjeellä, jossa hän haukkuu EU:n toiminnan ”päättömäksi”. SK julkaisee kirjeen kokonaan.
Eurooppa 7.9.2016 13:08
”Arvoisa maanmieheni!” aloittaa Unkarin pääministeri Viktor Orbán kirjeensä. © LEHTIKUVA, kuvankäsittely Jarmo Wright

Unkarin pääministeri Viktor Orbán maanittelee maan kansalaisia osallistumaan 2. lokakuuta 2016 järjestettävään kansanäänestykseen. Virallisesti kyse on Euroopan unionin pakolaispolitiikasta eli siitä, voiko EU määrätä Unkarin pakolaispolitiikasta. Orbánin hallinto käyttää huomattavia summia televisio- ja radiokampanjoihin sekä tienvarsimainoksiin.

Unkarin kotitaloudet saivat jo elokuussa sinikantisen esitelehtisen, jossa opastetaan oikeaan äänestystapaan. Unkarin ulkopuolella asuvia maan kansalaisia, joilla on äänioikeus lokakuun äänestyksessä, Orbán on lähestynyt varsin suorasanaisella henkilökohtaisella kirjeellä. Kirjeitä on saapunut tällä viikolla Suomeen.

Hallituksen järjestämä kansanäänestys on Suomessa asuvan Unkarin kansalaisen mukaan ”myös sisäpolitiikkaa”.

Äänestyksen kysymys on rakennettu niin, että sitä vastaan on lähes mahdotonta äänestää. Orbánin hallitus kysyy, haluavatko unkarilaiset antaa EU:lle valtuuden lähettää Eurooppaan tulevia siirtolaisia Unkariin ilman maan parlamentin myötävaikutusta.

 

Pääministeri Orbánin tavoitteena on mahdollisimman korkea äänestysprosentti, sillä mitä korkeampi on äänestysaktiivisuus, sitä helpompi hallituksen on tulkita tulos tueksi Orbánin politiikalle. Äänestysprosentin on arvioitu jäävän 20–30 prosenttiin. Se olisi ikävä takaisku Orbánille, vaikka hallitus voittaa äänestyksen.

Suomessa asuva unkarilainen sanoo jättävänsä äänestyksen väliin. Se on hänen mielestään parempi protesti kuin äänestäminen Orbánia vastaan.

Kirjeessään Orbánilla on yksi vihollinen, joka ei saa syrjäyttää unkarilaisten omia valtioelimiä. Hänen mielestään ”Brysselin epäonnistunut politiikka on riski kulttuurimme tulevaisuudelle”.

Orbánin mukaan unkarilaiset tietävät ”hyvin, millaisia vaaroja liittyy siihen, että Euroopan etninen, kulttuurinen ja uskonnollinen koostumus muuttuu”. Siksi hän pyytää unkarilaisia pysäyttämään EU:n ”päättömän toiminnan”, koska muuten EU tuhoaa ”Euroopan ja Unkarin kansan nykyisyyden ja tulevaisuuden”.

 

Suomenunkarilaisen mukaan Orbánin teksti on ”tyypillistä unkarilaista retoriikkaa”, joka poikkeaa suomalaisesta politiikan kulttuurista. Sen verran jyrkkä Orbánin teksti silti on, että sen sävyssä ”on kuultavissa jopa nuoliristin kaikuja”.

Nuoliristi oli Unkarin kansallissosialistinen ja antisemitistinen puolue, joka toimi yhteistyössä natsi-Saksan kanssa ja jonka lyhyt valtakausi päättyi vuonna 1945.

Orbán pelaa äänestyksessä kaksilla korteilla. Maan sisällä hän arvostelee voimakkaasti Euroopan unionia. Maan on kuitenkin hankala erota unionista, sillä Unkarin julkinen rakentaminen on EU:n tuen varassa ainakin vuoteen 2020 saakka.


Viktor Orbánin kirje kokonaisuudessaan

 

Arvoisa maanmieheni!

 

Lähestyn Teitä kirjeitse, koska lokakuun toisena päivänä järjestetään kansanäänestys kohtalokkaasta aiheesta. Kansanäänestyksessä on kyse siitä, ettei kukaan muu kuin me itse pääsisi päättämään päidemme yli siitä, kenen kanssa haluamme elää yhdessä ja kenen kanssa emme.

Meitä kohtaa nyt suurempi maahanmuuttoaalto kuin koskaan ennen on nähty. Siihen on syynä Brysselissä harjoitettu surkea politiikka. Epäonnistuneen politiikan seurauksena miljoonat ihmiset jättävät kotinsa ja suuntaavat Eurooppaan. He tulevat tänne, koska joidenkin Euroopan maiden johtajat antavat heille katteettomia lupauksia. Annetaan sellaisia lupauksia, joita ei voida eikä olisi edes luvallista pitää. Näin he pettävät sekä maahanmuuttajia että Euroopan kansoja.

Pelkästään viime vuoden aikana Eurooppaan saapui puolitoista miljoonaa pakolaista. Viime kuukausien traagiset tapahtumat ovat osoittaneet, että hallitsematon maahanmuutto johtaa terroritekoihin. Brysselin epäonnistunut politiikkaa on riski kulttuurimme tulevaisuudelle, jokapäiväiselle turvallisuudelle ja maamme vauraudelle.

Brysselissä on tehty päätös, jolla halutaan jakaa laittomat maahanmuuttajat jäsenvaltioiden kesken. Heidän poliittisten virheidensä seuraukset halutaan maksattaa meillä. Jos tällainen suunnitelma toteutuu, meillä itsellämme ei enää tulevaisuudessa ole mitään sanottavaa siihen, keitä voidaan asuttaa Karpaattien altaan alueelle.

Näin siis pyytäisin Teitä toimimaan niin, että yhdistämme voimamme ja pysäytämme Brysselin päättömän toiminnan. Sanotaan yhdessä ei tälle pakkoasuttamiselle. Jos emme pysäytä heitä, he tuhoavat paikkansapitämättömillä lupauksillaan ja todellisuudesta vieraantuneella politiikallaan Euroopan sekä Unkarin että Unkarin kansan nykyisyyden ja tulevaisuuden.

Pyydän Teiltä, että emme riskeeraisi lastemme tulevaisuutta. Jos yhdessä nousemme heitä vastaan, voimme pysäyttää Brysselin politiikan ja saada heidät tajuamaan, ettei näin voi jatkua.

Me unkarilaiset tunnemme tosiasiat. Tiedämme hyvin, millaisia vaaroja liittyy siihen, että Euroopan etninen, kulttuurinen ja uskonnollinen koostumus muuttuu. Pyytäisin siis myös Teitä ottamaan osaa lokakuun toisen päivän kansanäänestykseen ja kannustamaan myös ystäviänne ja tuttavianne toimimaan samoin.

Unkari luottaa Teihin!

 

Parhain terveisin,

Viktor Orbán

Unkarin pääministeri

 

Kirjeen käännös unkarista: Susanna Virtanen