Unkarin oppositio sai ehdokkaan, joka haastaa Orbánin tosissaan: ”Puolet Fideszin johtajista istuu vankilassa vuoteen 2026 mennessä”

Pääministeriksi pyrkivä Péter Márki-Zay on pikkukaupungin konservatiivinen pormestari, joka kutsuu itseään valtapuolue Fideszin pettyneeksi äänestäjäksi.
Eurooppa 18.10.2021 14:43
Unkarin opposition yhteiseksi pääministeriehdokkaaksi valittu Péter Márki-Zay puhui vaalitilaisuudessa Budapestissa 10. lokakuuta.
Unkarin opposition yhteiseksi pääministeriehdokkaaksi valittu Péter Márki-Zay puhui vaalitilaisuudessa Budapestissa 10. lokakuuta. © Attila Kisbenedek / AFP / Lehtikuva

Konservatiivinen pikkukaupungin pormestari Péter Márki-Zay, 49, haastaa pääministeri Viktor Orbánin, 58, Unkarin kevään 2022 parlamenttivaaleissa. Márki-Zay sai 57 prosenttia äänistä opposition järjestämän esivaalin toisella kierroksella ja peittosi näin kilpakumppaninsa vasemmistolaisen Klára Dobrevin.

Unkarin kuusi suurinta oppositiopuoluetta sopivat yhteisrintaman muodostamisesta joulukuussa 2020 kaataakseen lähes 12 vuotta Unkaria itsevaltaisesti hallinneen Orbánin.

Jo esivaali oli oppositiolta historiallinen ponnistus. Vaaliväittelyineen se toi demokratian tuulahduksen Unkariin, jossa Orbán ei ole suostunut julkisiin vaalitentteihin nykyisellä valtakaudellaan. Opposition yhteiseksi pääministeriehdokkaaksi seuloutui lopulta tuore kasvo puoluepolitiikan ulkopuolelta.

Voittopuheessaan sunnuntai-iltana Márki-Zay muistutti, että ensi kevään vaalikampanjasta on tulossa kova. Valtapuolue Fidesz ja yhdistynyt oppositio ovat mielipidekyselyissä lähes tasoissa.

”Sain tiedon, että minun mustamaalaamiseksi aiotaan käyttää 50 miljoonaa euroa. Näen jo silmissäni Fideszin mainoskyltit, joissa ihmisiä yllytetään minua vastaan”, Márki-Zay sanoi.

Esivaalin ensimmäisellä kierroksella oppositio valitsi myös yhteisehdokkaansa yhden ehdokkaan vaalipiireihin, joita on 106.

”Oppositio on nyt puhdistettu, ja kelvottomat ehdokkaat on karsittu pois”, Márki-Zay sanoi.

”Vain puhtaat ehdokkaat voivat korvata Unkarin tuhatvuotisen historian korruptoituneimman järjestelmän”

 

Péter Márki-Zay on koulutukseltaan sähköinsinööri ja taloushistorian tohtori. Hän on asunut Yhdysvalloissa, Kanadassa ja vajaat puoli vuotta 1990-luvulla myös Suomessa.

Márki-Zay ponkaisi julkisuuteen vuonna 2018, jolloin hän voitti Fideszin pormestariehdokkaan kotikaupunkinsa Hódmezővásárhelyin täytevaalissa. Kaakkoisunkarilainen 44 000 asukkaan Hódmezővásárhelyi oli siihen asti tunnettu valtapuolueen vahvana linnakkeena.

Seuraavana vuonna Péter Márki-Zay uusi voittonsa. Oppositio tuki sitoutumatonta Márki-Zayta kummassakin vaalissa.

Péter Márki-Zay on todellinen uhka Orbánille, sillä hän kalastelee ääniä samoilla vesillä istuvan pääministerin kanssa. Hän on keskustaoikeistolainen konservatiivi, harras katolinen ja seitsemän lapsen isä. Hänen vaimonsa on fyysikko mutta kouluttautui kätilöksi perheen asuessa ulkomailla.

Márki-Zay on määritellyt itsensä ”pettyneeksi Fideszin äänestäjäksi”. Fidesziin pettyneitä on Unkarissa paljon. Nyt heillä on ensimmäistä kertaa varteenotettava vaihtoehto, jonka takana seisoo myös koko oppositio.

Opposition ennakkosuosikki, Budapestin vihervasemmistolainen pormestari Gergely Karácsony luopui pääministerikisasta ensimmäisen kierroksen jälkeen ja testamenttasi kannatuksensa Márki-Zaylle.

 

Valtapuolue Fidesz joutuu nyt miettimään vaalistrategiansa uusiksi, sillä se veikkasi vääriä hevosia.

Fidesz käytti miljoonia euroja veronmaksajien rahoja ”Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” –kampanjaan. Siinä se kuvasi koko opposition Ferencs Gyurcsányn luisevista sormista roikkuvaksi marionettinäyttämöksi.

Ferencs Gyurcsány on Unkarin entinen sosialistipääministeri, joka vuonna 2006 julkisuuteen vuotaneella nauhalla tunnusti valehdelleensa Unkarin talousluvuista pitääkseen maan pystyssä. Fidesz on pelotellut unkarilaisia Gyurcsányn kauden paluulla. Márki-Zayn vastaehdokkaana ollut Klára Dobrev on naimisissa Gyurcsányn kanssa.

Orbán kuitenkin rakastaa valtakamppailuja, eikä luovu vallasta taistelutta. Fideszillä on kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa. Sen turvin valtapuolue hallitsee koko yhteiskuntaa.

Ennen kevään vaaleja Fidesz aikoo tiukentaa otettaan entisestään.

Unkarin hallitus on tehnyt esityksen, jonka mukaan valtakunnansyyttäjän erottaminen vaatisi jatkossa parlamentin kahden kolmasosan enemmistön. Syyttäjänvirastoa johtaa Orbánille lojaali Péter Polt, jonka ansiosta korruptio on saanut rehottaa Unkarissa.

Fideszillä on myös mahdollisuus nimittää mediaa valvovalle virastolle mieleisensä johtaja yhdeksän vuoden toimikaudeksi. Nykyinen johtaja ilmoitti yllättäen viikonloppuna eroavansa tehtävästään kesken kautensa. Hän ei antanut erolleen uskottavaa selitystä.

Péter Márki-Zayn ansiosta Unkarin seuraavista parlamenttivaaleista on tulossa todellinen jännitysnäytelmä.

Maan kahtiajaon syvyydestä kertovat vaikkapa Népszava- ja Magyar Nemzet -lehtien maanantaiaamun etusivut. Vasemmistolaisen Népszavan pääuutinen oli Márki-Zayn voitto, hallituksen äänenkannattaja Magyar Nemzetin taas läntistä Eurooppaa riivaava terroriaalto.

Tulevat vaalit voivat ehkä olla vapaat, mutta reilut niistä tuskin tulee. Fidesz hallitsee mediaa ja sen vaalibudjetti on oppositioon verrattuna monikymmenkertainen.

Fidesz kosiskelee äänestäjiä esimerkiksi lupaamalla palauttaa maksetut tuloverot monilapsisille perheille sekä säätämällä ylimääräisen 13. kuukauden eläkkeen. Neljän lapsen äidit on Unkarissa vapautettu kokonaan tuloverosta.

Péter Márki-Zay puolestaan kampanjoi ”puhtaan” ja ”läpinäkyvän” Unkarin puolesta ja on luvannut panna pisteen 30 vuotta kestäneelle maan kahtiajaolle. Ensitöikseen Márki-Zay haluaa mitätöidä perustuslain, jonka Fidesz sääti pikavauhtia heti valtakautensa alussa.

”Puolet Fideszin johtajista istuu vankilassa vuoteen 2026 mennessä”, Márki-Zay sanoi uutisportaali Telexin mukaan 9. lokakuuta.