Miten Unkarin kansa jakautui kahtia: Kansannousun muisto valjastettiin Viktor Orbánin keppihevoseksi

60 vuotta sitten kukistetun kansannousun tragedia on muutettu nykypäivän farssiksi. Toimeenpaneva voima on pääministeri Orbán ja hänen Fidesz-puolueensa.

Fidesz
Teksti
Veli-Pekka Leppänen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Unkarin poliittinen kahtiajako syvenee. Vuonna 1989 alkanutta demokratiaa sävyttää myös kärjekkääksi yltyvä historiasota. Kestävimmistä kiistanaiheista taistellaan verissä päin. Tänä syksynä lokakuun 1956 kansannousun muistelu on johtanut aggressioihin.

Kansannousu puhkesi opiskelijoiden mielenosoituksesta 23.10.1956 ja kukistui neuvostoarmeijan toiseen interventioon 4.11.1956. Taisteluissa kuoli 3 000 unkarilaista ja 700 neuvostoliittolaista. Pääministeri Imre Nagy ja kymmeniä muita teloitettiin. Länteen pakeni 200 000 unkarilaista.

Vuosi 2016 on Unkarissa julistettu 1956-muistovuodeksi. Juhlajärjestelyt ovat massiiviset, mutta kansakunta ei kykene yhdessä kunnioittamaan ja arvioimaan syksyn 1956 vapaustaisteluaan.

Pääministeri Viktor Orbán ja hänen Fidesz-puolueensa sanelivat juhlavuoden valmistelut, ja hallituksen historiakomitea jakoi rahaa omille varmoille hankkeilleen. Komiteaa johti Orbánin historiastrategi Mária Schmidt.

Kansannousun 60-vuotisjuhlaa vietettiin Budapestissä sunnuntaina 23. lokakuuta. Ennen sitä kiersi huhuja, että opposition mielenilmaukset estetään terroriuhkaan vedoten. Niin ei käynyt, mutta yhteenottoja syntyi.