Unkari uhkaa torjua EU:n koronapaketin, jos sitä vaaditaan oikeasti noudattamaan oikeusvaltioperiaatteita

Unkarin oikeusministeri Judit Varga on jo varoittanut, ettei maa hyväksy rahoituksen estämistä epämääräisten väitteiden ja päätöksenteon perusteella.
Eurooppa 5.9.2020 12:00
Unkarin pääministeri Viktor Orban puhui maan perustamisen muistopäivänä 20. elokuuta 2020 parlamenttirakennuksessa Budapestissa. © Attila Kisbenedek/AFP/Lehtikuva

Unkarin hallitseva Fidesz-puolue uhkaa torpata maan parlamentissa EU-maiden johtajien heinäkuun lopussa neuvotteleman 750 miljardin euron koronatukipaketin, jos EU-tukien saaminen todella kytketään oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Koronarahoituspaketti on hyväksyttävä kaikissa EU:n jäsenmaissa ja Euroopan parlamentissa, joten Unkari voi yksinkin estää sen toteutumisen.

Politico-lehden uutisoimat väitteet perustuvat toistaiseksi nimettöminä pysyville europarlamentaarikoille vuodettuihin tietoihin.

Kyse on EU:n valtionpäämiesten heinäkuun 2020 huippukokouksessa hyväksymästä periaatteesta, jonka mukaan EU:n budjetista ja koronaelvytyspaketista jaettavat rahat sidotaan tulevaisuudessa EU:n perussopimuksessa edellytettyyn oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen jäsenmaissa.