Kaksilla rattailla

Ulkomaankauppaministeri, joka ei halua matkustaa ulkomaille, on vain yksi Viron pääministerin Jüri Rataksen päänvaivoista.

Eurooppa 29.07.2019 14:02
Kirsi Hakala
Viron pääministeri Jüri Ratas osallistui EU-kokoukseen Brysselissä 30. kesäkuuta 2019.
Viron pääministeri Jüri Ratas osallistui EU-kokoukseen Brysselissä 30. kesäkuuta 2019. © Olivier Matthys / AP / Lehtikuva

Viron pääministeri Jüri Ratas joutuu venymään, jotta hänen hallituksensa pysyisi koossa.

Reformipuolueen johtajaa Kaja Kallasta pidettiin käytännössä varmana pääministerinä sen jälkeen, kun puolue voitti Viron maaliskuiset parlamenttivaalit. Jüri Rataksen johtama Viron keskustapuolue kuitenkin torjui Kallaksen esittämän kumppanuustarjouksen ja liittoutui sen sijaan oikeistopopulistisen Ekren ja konservatiivisen Isänmaa-puolueen kanssa.

Monelle virolaiselle tieto hallituspohjasta tuli suoranaisena sokkina, sillä vain harva oli uskonut, että rajusta retoriikastaan tunnettu Ekre mahtuisi samaan hallitukseen perinteisten pääpuolueiden kanssa.

Rataksen kakkoshallituksen toimikausi alkoi kohulla. Ulkomaankauppa- ja IT-ministeri Marti Kuusikiin kohdistuvista perheväkivaltaepäilyistä aloitettiin poliisitutkinta, ja jo hallituksen toisen päivän iltana Ratas kiikutti presidentti Kersti Kaljulaidille Kuusikin erokirjeen.

Sisältö