Näin Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkaisi: Desantit iskevät maalta, mereltä ja ilmasta

Tutkija: Putin haluaa muuttaa Euroopan voimatasapainon.
Eurooppa 1.3.2014 19:30
Venäjän lippua kantaneet naamioituneet miehet estivät pääsyn ammattiliiton rakennukseen Semferopolissa Krimillä 1. maaliskuuta. © Genya Savilov / AFP / Lehtikuva

Venäjä on julistanut, että se puolustaa kaikissa rajamaissaan venäläisten asemaa ja oikeuksia. Venäjän erikoisjoukkojen isku Krimin pääkaupungin Simferopolin aluehallintoparlamenttiin ”radaan” ja kahdelle tärkeimmälle lentokentälle oli kuin maan sotilasopin kirjasta.

Sen jälkeen on käynnistynyt sotilaallisten toimien sarja. Lisää joukkoja on siirtynyt Krimin alueelle. Venäjän ilmavoimat operoivat jo Krimin ilmatilassa. Myös Sevastopolin laivastotukikohdan alue on nyt varmistettu sotilasvoimin.

Venäjän korkein johto on vastannut Krimin venäjänkielistä enemmistöä edustavan ”pääministerin” avunantopyyntöön myönteisesti, joka muistuttaa talvisodan aikaisen Terijoen hallituksen ”avunantopyyntöä”.

Venäjän parlamentti on antanut presidentti Vladimir Putinille valtuuden käyttää asevoimaa Ukrainassa. Putin pyysi valtuutusta parlamentin ylähuoneelta ja vetosi Venäjän perustuslakiin.