Ukrainan oikeuslaitos yrittää kieltää kommunistien toiminnan

Kommunistista puoluetta syytetään Itä-Ukrainan separatistien tukemisesta.
Eurooppa 18.2.2015 07:30
Kommunistit ja kansallismielisen Svoboda-puolueen kansanedustajat ottivat yhteen Ukrainan parlamentissa 8. huhtikuuta 2014. © VLADIMIR STRUMKOVSKY / AP / LEHTIKUVA

Oikeudenkäynti Ukrainan kommunistista puoluetta vastaan jatkuu Kiovassa tänään keskiviikkona. Puolue putosi parlamentista viime lokakuun vaaleissa, mutta nyt viranomaiset yrittävät kieltää sen toiminnan kokonaan, koska kommunistien uskotaan tukevan Itä-Ukrainan separatisteja.

Kiovan hallinto-oikeudessa on nostettu parikymmentä syytettä myös puolueen yksittäisiä jäseniä vastaan. Heitä syytetään väkivaltaan yllyttämisestä ja separatismin tukemisesta. Syyttäjän mukaan kommunistit ovat toimittaneet kapinallisille muun muassa rahaa ja aseita.

Kommunistit ovat onnistuneet toistuvasti lykkäämään oikeudenkäyntiä vetoamalla erilaisiin muotoseikkoihin. Puolue on vedonnut myös Euroopan parlamenttiin, jotta sen oikeus poliittiseen toimintaan turvattaisiin.

Ukrainan kommunistipuolue on Neuvostoliiton valtapuolueen perillinen. Se on kerännyt kannatuksensa pääasiassa Itä-Ukrainan venäjänkieliseltä väestöltä. Vuoden 2012 vaalien jälkeen puolue menetti itsenäisyytensä alistumalla silloisen presidentin Viktor Janukovytšin tukipuolueeksi.