Venäjän-mielisten kapinallisten rivit rakoilevat Ukrainassa

Slovjanskin ”pormestari” Ponomarjov pidätettiin väärinkäytösten vuoksi, kapinajohtaja Pušilin yritettiin murhata.
Eurooppa 13.6.2014 15:10

Donetskin Venäjän-mielisten joukkojen komentaja, "puolustusministeri" Igor Strelkov Slovjanskissa 27. huhtikuuta. © AP / LEHTIKUVA

Ukrainan kapinallisten hallitseman Slovjanskin kaupungin ”pormestari” Vjatšeslav Ponomarjov on pidätetty kapinallisten ”puolustusministerin” Igor Strelkovin määräyksestä. Venäläisen uutistoimisto Ria Novostin mukaan häntä syytetään julkisten varojen väärinkäytöstä.

Ponomarjov on entinen neuvostolaivaston sotilas ja saipputehtaan johtaja. Hän tuli tunnetuksi huhtikuussa, kun hänen joukkonsa sieppasivat Slovjanskissa kahdeksan Etyjin tarkkailijaa. Heitä syytetiin Naton vakoojiksi, mutta heidät vapautettiin myöhemmin Venäjän vaatimuksesta.

Perjantaina ”Donetskin kansantasavallan” uutissivusto NovorosInform kertoi, että Strelkov on nimittänyt Ponomarjovin seuraajaksi Vladimir Pavlenkon, joka toimi aikaisemmin kaupungin työvoimatoimiston  johtajana. Pavlenko varoitti ensi töikseen, että Slovjansk on ajautumassa humanitaariseen katastofiin sähkön ja puhtaan veden puutteen vuoksi.

Donetskin Venäjän-mielisten joukkojen komentaja, ”puolustusministeri” Igor Strelkov tunnetaan myös toisella salanimellä Strelok. Ukrainan viranomaisten mukaan hän on Venäjän sotilastiedustelun GRU:n eversti ja hänen oikea nimensä on Igor Girkin.

Ukrainan tiedustelupalvelun  mukaan Girkin tuli Ukrainaan helmikuun lopulla. Hän osallistui Krimin alueparlamentin miehitykseen Simferopolissa ja siirtyi huhtikuussa Slovjanskiin valmistelemaan kaupungin hallintorakennusten valtausta.

Girkin on erittäin kokenut ammattisotilas. Hän taisteli 1992 Venäjän armeijan riveissä Transnistriassa ja myöhemmin Bosnian serbijoukoissa.

 

Ponomarjovin pidätys liittyy todennäköisesti Girkinin  ja ”Donetskin kansantasavallan” pääministeriksi itsensä nimittäneen Aleksandr Borodain aloittamaan kurinpalautukseen. Kapinallisten riveissä on ollut paljon rikollisia ja muuta epämääräistä joukkoa. He ovat ryöstellet kaupoista viinaa ja tupakkaa, mikä on heikentänyt kapinajohtajien uskottavuutta kaupunkilaisten silmissä.

Myös Borodai on Venäjän kansalainen ja tuntee Strelkovin entuudestaan. Hän ilmestyi Donetskiin vasta muutama viikko sitten, kun Ukrainan armeija oli saavuttanut Itä-Ukrainassa ensimmäiset sotilaalliset voittonsa Donetskin lentokentän hallinnasta käydyissä taisteluissa.

Borodai on noussut nopeasti yhdeksi tärkeimmistä kapinajohtajista. Hänet tunnetaan Moskovassa kiihkeänä nationalistina ja hänen kerrotaan osallistuneen 1993 varapresidentti Aleksandr Rutskoin ja puhemies Ruslan Hasbulatovin johtamaan vallankaappausyritykseen presidentti Boris Jeltsiniä vastaan.

Samoihin aikoihin Borodain kanssa Donetskiin ilmaantui Venäjän rajan takaa Vostok-pataljoona, joka on käynnistänyt alueella poliisioperaation ryöstelyn lopettamiseksi. Pataljoonan taistelijat hajottivat ensi töikseen lääninhallituksen ympärille rakennetut barrikadit ja heittivät osan rakennuksen valtaajista ulos.

Vostok-pataljoona on selvästi ammattimaisempi ja paremmin organisoitu kuin kapinallisten omat asekaartit. Ukrainassa uskotaan, että se pyrkii yhdistämään Venäjän-mieliset kapinallisryhmät kurinalaiseksi armeijaksi, joka pystyisi ottamaan Donetskin ja Luhanskin läänit kunnolla hallintaansa.

Pataljoonan komentaja on helmikuussa syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovytšin alaisuudessa toimineen Alfa-eliittiyksikön entinen aluekomentaja Aleksandr Hodakovski. Joukot koostuvat pääasiassa Venäjältä sekä Tšetšeniasta ja muualta Kaukasukselta tulleista ammattisotilaista, mutta niihin on liittynyt viime viikkoina myös Itä-Ukrainan Venäjän-mielisiä kapinallisia.

 

Separatistijohtajien valtataistelusta kielii myös kapinapäällikkö Deniš Pušiliniin torstain vastaisena yönä kohdistunut murhayritys. Pušilinin auto räjäytettiin Donetskin vallatun hallintorakennuksen lähistöllä. Hänen avustajansa ja henkivartijansa saivat surmansa. Viisi muuta ihmistä loukkaantui vakavasti. Pušilin ei ollut itse autossa.

Pušilinin toinen avustaja Maksim Petruhin ammuttiin autoonsa viikko sitten. Pušilin on syyttänyt murhasta ja murhayrityksestä Ukrainan hallitusta.

Ukrainan sisäministeriön mukaan Venäjä päästi torstaina rajan yli Itä-Ukrainaan separatistien tueksi kolme panssarivaunua ja muita sotilasajoneuvoja. Panssarivaunut on paikallistettu ja ne aiotaan tuhota ilmahyökkäyksillä. Ministeriön mukaan panssarivaunut kuuluivat aikaisemmin Ukrainan armeijalle ja ne on tuotu nyt Ukrainaan Krimiltä.

Afganistanissa Venäjän sotilastiedustelussa palvellut Oleg Rudikov paljasti riippumattomalle venäläiselle Novaja Gazeta -lehdelle, että Moskovassa, Belgorodissa ja Donin Rostovissa on värvätty helmikuusta lähtien täysin avoimesti miehiä Ukrainaan kapinallisten riveihin Euraasian nuorisoliitto -nimisen kasakkajärjestön ja muiden kansallismielisten järjestöjen kautta.

Aluksi kyse oli lähinnä Ukrainan hallituksen vastaisista mielenosoituksista, mutta myöhemmin väkeä on haalittu myös taistelijoiksi. Rudikov yritettiin palkata joukkoihin huhtikuun alussa, mutta hän kieltäytyi. Novaja Gazetan mukaan hänet pidätettiin pian haastattelun julkaisemisen jälkeen.

 

Mustanmeren rannikolla sijaitsevassa Mariupolissa käytiin perjantaina kiivaita taisteluja, kun Ukrainan armeijan ryhtyi valtaamaan kaupunkia takaisin kapinallisilta.

Armeijan tukena oli kansalliskaartin ja sisäministeriön joukkoja, joiden kerrottiin saaneen haltuunsa kaupungin keskustassa sijaitsevan hallintorakennuksen. Ainakin viisi kapinallista sai surmansa yhteenotoissa.

Myös Stepanivkan kaupungin ympäristössä taisteltiin. Ukrainan puolustusministeriön mukaan taisteluissa sai torstaina surmansa 40 kapinallista. Hallituksen joukkojen mahdollisista miestappioista ei ole tietoa.