Ukrainan hajoaminen näyttää nyt entistä selvemmältä

Vaalit liittivät Donetskin ja Luhanskin kapinavyöhykkeen tiiviisti Venäjän kylkeen.
Eurooppa 3.11.2014 14:35
”Donetskin kansantasavallan” johtaja Aleksandr Zahartšenko äänesti vaimonsa kanssa Donetskissa 2. marraskuuta. © ALEXANDER KHUDOTEPLY / AFP / Lehtikuva

Itä-Ukrainan separatistien hallitsemilla alueilla sunnuntaina järjestettyjen vaalien tulos oli täysin odotusten mukainen.

"Donetskin kansantasavallan presidentiksi" valittiin Aleksandr Zahartšenko noin 79 prosentin ja "Luhanskin kansantasavallan" presidentiksi Igor Plotnitsky noin 63 prosentin kannatuksella.

Zahartšenkon kanssa kilpailleet Juri Sivokonenko ja Aleksandr Kofman olivat ehdokkaina vain muodollisesti, jotta vaalit näyttäisivät demokraattisilta. Kommunistien ehdokkuus torjuttiin teknisillä perusteilla, ja Donetskissa kapinan alkuvaiheessa ”kuvernöörinä” toimineen Pavel Gubarevin autoa ammuttiin, kun hän oli matkalla venäläisestä Donin Rostovista Donetskiin. Murhayrityksen arvellaan liittyvän kapinajohtajien keskinäiseen valtataisteluun.

"Presidentti" Zahartšenko, 38, on kotoisin Donetskista. Hän on koulutukseltaan sähköasentaja. Aikaisemmin hän toimi kapinallisjoukkojen Oplot-yksikön komentajana. Oplot on ollut keskeisessä roolissa kapinan alusta lähtien, ja sillä on tiiviit suhteet Moskovaan.