Ukraina sulki presidentti Putinin ystävän tv-kanavat ja otti oligarkit hampaisiinsa – kanavat kylvivät epäluuloa koronatoimia kohtaan

Presidentti Volodymyr Zelenskyi yrittää palauttaa suosiotaan. Maaliskuussa hän vannoi aloittavansa taistelun oligarkkeja vastaan.
Eurooppa 29.4.2021 20:45
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi 20. huhtikuuta 2021.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi 20. huhtikuuta 2021. © Handout, UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP / Lehtikuva

Ukraina sulki helmikuussa kolme merkittävää kotimaista, Venäjää myötäilevää tv-kanavaa. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan hyllytetyt kanavat olivat uhka Ukrainan kansalliselle turvallisuudelle, sillä ne levittivät Kremlin disinformaatiota.

Tv-kanavien sulkeminen on osa toimia, joihin presidentin hallinto on ryhtynyt torjuakseen sekä kotimaasta että ulkomailta nousevia turvallisuusuhkia.

Suljetut kanavat ehtivät kylvää epäluuloa Ukrainan keskushallintoa kohtaan myös pandemiaan ja koronavirusrokotteisiin liittyen. Ukrainan koronatilanne heikkenee edelleen, ja uusien tartuntojen määrä kasvaa. Rajoitustoimenpiteet ovat kiristyneet.

Suljetut kanavat ovat nimeltään 112, NewsOne ja ZIK. Ne omistaa virallisesti Taras Kozak -niminen Venäjä-mielinen opposition kansanedustaja. Ukraina määräsi Kozakia vastaan pakotteita viideksi vuodeksi.