Ukraina haastoi kommunistit oikeuteen maanpetoksesta

Kommunistijohtaja Petro Symonenko varoittaa kolmannesta maailmansodasta.
Kommunistien kansanedustajat tappelivat Ukrainan parlamentissa kansallismielisen Svoboda-puolueen edustajien kanssa 8. huhtikuuta. © Vladimir Strumkovsky / AP / LEHTIKUVA

Ukrainan viranomaiset ovat haastaneet maan kommunistisen puolueen oikeuteen maanpetoksellisesta toiminnasta. Puoluetta vastaan on nostettu useita syytteitä, joiden mukaan kommunistit tukivat talvella Krimin valloitusta ja sen jälkeen Itä-Ukrainan separatisteja. Oikeudenkäynti jatkuu Kiovassa 14. elokuuta.

Syyttäjän mukaan kommunistit ovat toimittaneet kapinallisille muun muassa rahaa ja aseita. Syytekirjelmän mukaan puolue antoi keväällä tukensa myös kyseenalaisille kansanäänestyksille Donbassin alueen itsenäistymisestä.

Suomessa yksityisluontoisella vierailulla oleva kommunistipuolueen puheenjohtaja Petro Symonenko, 62, kiistää syytökset. Hän ei ole omien sanojensa mukaan tavannut koskaan Itä-Ukrainan separatistijohtajia.

"Syytekirjelmässä on uskomattomia väitteitä”, hän sanoo. ”Minua syytetään separatistiksi, koska olin muka neuvotellut Putinin kanssa 3. huhtikuuta. Se on mahdotonta, koska olin silloin Brysselissä."