Uhkaako työkaverisi radikalisoitua? Britanniassa terrorin vastainen poliisi haluaa yritysten työntekijät valvomaan toisiaan

Opettajia ja hoitajia koulutetaan tunnistamaan riskihenkilöitä ja ilmoittamaan näistä poliisille. Vastustajat pelkäävät, että edessä on vainoharhainen valvontayhteiskunta.
Eurooppa 22.3.2019 12:20
Olutta hanasta brittipubissa Lontoossa. Arkistokuva.
Olutta hanasta brittipubissa Lontoossa. Arkistokuva. © Maiju Torvinen / Lehtikuva

Britannian terrorisminvastainen poliisi on laajentamassa vuonna 2003 aloitettua Prevent-nimistä ohjelmaansa. Ohjelman puitteissa on tähän mennessä koulutettu muun muassa opettajia ja terveydenhoitoalan työntekijöitä tunnistamaan oppilaiden ja potilaiden joukosta henkilöitä, jotka saattavat olla vaarassa radikalisoitua. Näistä henkilöistä on myös velvoitettu kertomaan poliisille.

Nyt poliisi haluaa laajentaa ohjelmaa myös yksityisiin yrityksiin ja niiden työntekijöihin. Esimerkiksi kauppojen ja ravintoloiden esimiesten ja työntekijöiden halutaan jatkossa valvovan toisiaan ja raportoivan poliisille, jos epäilevät kanssatyöntekijän olevan muuttumassa uskonnollisesti tai poliittisesti riskiksi.

Financial Times -lehden mukaan poliisi on tähän mennessä tarjonnut jo kymmenille suurille brittiyrityksille koulutusta siitä, kuinka radikalisoitumisen merkit alkavat ilmaantua ja kuinka niistä pitää ilmoittaa.