21.12.

Sekasortoisen syksyn jälkeen Katalonia valmistautuu historiansa ehkä jännittävimpiin vaaleihin.

Eurooppa 15.12.2017 06:00
Teksti Leena Sharma
Brysselissä, missä Katalonian aluehallitusta johtanut Carles Puigdemont on maanpaossa, kampanjoitiin 7. joulukuuta Katalonian itsenäisyyden puolesta.
Brysselissä, missä Katalonian aluehallitusta johtanut Carles Puigdemont on maanpaossa, kampanjoitiin 7. joulukuuta Katalonian itsenäisyyden puolesta. © EMMANUEL DUNAND / AFP / LK

Kataloniassa järjestetään 21. joulukuuta Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn määräämät ennenaikaiset aluevaalit. Pelissä on paljon: voittavatko itsenäisyysmieliset puolueet vai antavatko katalonialaiset tukensa Espanjan yhtenäisyyttä kannattaville poliittisille voimille?

Jos jälkimmäinen toteutuu, Katalonia voi lopullisesti haudata itsenäisyyshaaveet.

Itsenäisyyttä kannattavilla puolueilla on mielipidemittauksissa hienoinen etumatka, mutta niiden tärkeimmät johtajat, kuten Katalonian aluehallitusta johtanut Carles Puigdemont, joutuvat kampanjoimaan joko telkien takaa tai maanpaossa.

Vuonna 2015 itsenäisyyspuolueet osallistuivat vaaleihin yhteisellä listalla. Nyt ne ovat niin hajallaan, ettei yhteistä rintamaa syntynyt määräaikaan mennessä.

Puolueet ovat myös aatteellisesti eripuraisia. Carles Puigdemontin PDeCAT edustaa liberaalia talouspolitiikkaa. Aluehallituksen entinen kakkosmies Oriol Junqueras luotsaa ERC:tä, joka kuuluu maltilliseen vasemmistoon. CUP on puolueista radikaalein, vasemman laidan antikapitalistinen liike.

Sisältö