Toimittajan palkkamurhasta maksettiin 70 000 euroa

Slovakian poliisi on pidättänyt neljä epäiltyä toimittaja Ján Kuciakin ja hänen kihlattunsa murhista. 
Eurooppa 4.10.2018 19:58
Erkki Mervaala

Toimittaja Ján Kuciakin murha sai keväällä slovakialaiset kaduille ja johti maan hallituksen eroon. © VLADIMIR SIMICEK / MV-PHOTOS

Slovakian poliisi on pidättänyt neljä epäiltyä tutkivan journalistin Ján Kuciakin ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírován helmikuussa 2018 tapahtuneista murhista.

Yleisen syyttäjän mukaan kohde oli nimenomaan Kuciak, ja Kušnírová oli viaton uhri, joka oli “väärässä paikassa väärään aikaan”.

Poliisi kertoo takavarikoineensa kaksi asetta, aselippaan, kolme epäiltyjen käyttämää autoa ja matkapuhelimen viime viikolla murhaan liittyvissä suoritetuissa kotietsinnöissä.

Murhassa käytettyä 9-millimetristä pistoolia ei ole löydetty. Murhasta epäilty on entinen poliisiviranomainen “Tomáš Sz.” eli Tomas Szabó, jonka uralta löytyy useita virkavirheitä.

Paikallisen median mukaan pidätettyjen joukossa ovat myös väitetysti murhan tilannut nainen “Alena Zs.”, kuski “Miroslav M.” ja yhteyshenkilö “Zoltán A.”

Syyttäjän mukaan palkkamurhasta maksettiin 70 000 euroa, joka koostui 50 000 eurosta käteistä ja 20 000 eurosta Zoltán A:lle anteeksiannettuja velkoja. Kaikki neljä odottavat oikeudenkäyntiä vankilassa.

Nimetty nainen on Slovakian median mukaan tunnistettu Alena Zsuzsováksi, jolla väitetään olevan yhteyksiä Kuciakia ja hänen perhettään uhkailleeseen slovakialaiseen liikemieheen Marian Kočneriin.

Kuciak teki rikosilmoituksen uhkailusta Slovakian poliisiille, mutta poliisi oli viivyttänyt asian käsittelyä, eikä pitänyt uhkailua rikoksena tai rikkeenä. Liikemies pidätettiin kesän aikana verorikoksista.

Alena Z. on syytettynä ”äärimmäisen vakavasta avunannosta murhaan”.

Syyttäjän mukaan on ”erittäin todennäköistä” että pidätetty nainen maksoi summan, mutta vielä on epäselvää, mistä rahat olivat peräisin.

Zoltán A. puolestaan on tunnistettu komárnolaiseksi liikemieheksi Zoltán Andruskóksi. Hän on suostunut yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Andruskón kerrotaan sanoneen Zsuzsován kertoneen hänelle, että murhan oli tilannut liikemies Kočner. Slovakialaisten lehtien mukaan hän ei kuitenkaan osallistunut suoraan Kuciakin murhaan.

 

Marian Kočnerin nimi on usein yhdistetty rikolliseen toimintaan, ja hänellä on ollut läheinen suhde Slovakian pääministeripuolueeseen Smeriin sekä maan entiseen yleiseen syyttäjään.

Kuciakin murhan jälkeen Kočner hyökkäsi journalisteja vastaan useaan otteeseen ns. vaihtoehtomediassa.

Poliisi ei ole vielä kommentoinut Kočnerin osuutta murhaan, mutta Denník N -sanomalehden mukaan poliisi kerää todistusaineistoa häntä vastaan.

 

Ján Kuciak toimi tutkivana journalistina Aktuality.sk-julkaisussa.

Hänet ja hänen kihlattunsa, arkeologi Martina Kušnírová teloitettiin kodissaan Bratislavan lähellä Veľká Mačassa 21. helmikuuta 9-millimetrisellä pistoolilla. Molemmat olivat 27-vuotiaita.

Syyttäjän mukaan murha liittyi Kuciakin työhön.

Kuciakin viimeinen selvitys julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen. Se käsitteli Italian mafiaan yhdistetyn liikemiehen aiempia yhteyksiä kahteen keväällä eronneen pääministeri Robert Ficon hallinnon työntekijään.

Kuciakin murha oli ensimmäinen laatuaan Slovakiassa.

Syvästi järkyttynyt kansa antoi tukensa journalisteille ja osoitti mieltään kaduilla hallitusta vastaan useina viikkoina murhan jälkeen.

Poliittinen kriisi johti muun muassa pääministerin ja poliisijohtajan eroon, ja useat kansainväliset järjestöt vaativat murhan selvittämistä pikimmiten ja perusteellisesti.

Syyttäjä Jaromir Čižnár kertoi maanantaina syyttäjänviraston olevan valmiina lukemaan lisää syytteitä.

Vaikka todisteet pidätettyjä vastaan ovat vahvat, Čižnár kertoo ettei halua olla liian optimistinen.

Syyskuun viimeisenä päivänä oikeus päätti, etteivät syytetyt pääse vapaaksi takuita vastaan, sillä vapautettuina heidän uskotaan syyllistyvän rikolliseen toimintaan tai yrittävän vaikuttaa todistajiin.