Tiukkaa pakolaispolitiikkaa ajavat Italian populistit suivaantuivat Unkarille – Syy: tiukka pakolaispolitiikka

Hallituspuolue Viiden tähden liikkeen johtajat vaativat Unkarin EU-tukien jäädyttämistä.
Eurooppa 29.8.2018 18:59
Unkarin pääministeri Viktor Orbán (vas.) ja Italian sisäministeri Matteo Salvini tapasivat Milanossa 28. elokuuta 2018.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán (vas.) ja Italian sisäministeri Matteo Salvini tapasivat Milanossa 28. elokuuta 2018. © LUCA BRUNO / AP / LEHTIKUVA

Italian toisen päähallituspuolueen, Viiden tähden liikkeen johtajat vaativat Euroopan unionia jäädyttämään rakennetukirahojen maksamisen Unkarille.

Syynä on se, ettei Unkari halua ottaa lainkaan osaa EU:n taakanjakosopimukseen. Vuonna 2015 solmitun sopimuksen tarkoituksena on tasata koko EU:n kesken Välimeren ylittävien siirtolaisten erityisesti Italialle ja Kreikalle aiheuttamaa painetta.

Italiassa arvioidaan tällä hetkellä elävän noin puoli miljoonaa ihmistä laittomasti. Suurin osa heistä on saapunut maahan pakolaislaivoilla Afrikasta. Italia on kerta toisensa jälkeen vaatinut muita unionimaita helpottamaan sen taakkaa ja siirtolaisten siirtämistä eteenpäin sopimusten mukaisesti.

Unkari puolestaan ajaa äkkijyrkkää politiikkaa, jonka mukaan siirtolaisten vastaanotto on yksinomaan kansallinen kysymys. Vastaavaa linjaa ovat EU:ssa vetäneet myös Itävalta ja Puola.