Tiukempi rajavalvonta, laittomasti maassa olevat tarkempaan syyniin – Ranskan Macron vaatii remonttia Schengeniin

Ranskan presidentti kehottaa varautumaan siihen, että turvapaikanhakijoiden joukossa Eurooppaan pyrkii yhä enemmän ihmisiä, joilla on yhteyksiä terrorismiin.
Eurooppa 10.11.2020 14:14
Ranskan presidentti Emmanuel Macron vieraili Ranskan ja Espanjan välisellä rajalla 5. marraskuuta.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron vieraili Ranskan ja Espanjan välisellä rajalla 5. marraskuuta. © Guillaume Horcajuelo / AFP / LEHTIKUVA

Ranskaa ja Itävaltaa järkyttäneet terrori-iskut ovat kasaamassa paineita EU:n vapaan liikkuvuuden ja Schengenin sopimuksen tiukentamiselle.

Muutosvaatimuksia on esittänyt erityisesti Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka vaatii EU:n ulkorajojen valvonnan tiukentamista sekä EU-alueella laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten tehokkaampaa valvontaa ja palauttamista.

Euroopan komission mukaan vuonna 2019 EU-maissa oleskeli laittomasti noin 628 000 kolmansien maiden kansalaista. Luku oli noin 10 prosenttia korkeampi kuin vuotta aikaisemmin.

Macron kehotti EU-maita varautumaan myös siihen, että oikeiden turvapaikanhakijoiden joukossa Eurooppaan pyrkii yhä enemmän ihmisiä, joilla on yhteyksiä terrorismiin.