Tämän tiedämme Lontoon terrori-iskusta: Tekijä Britanniassa syntynyt mies – neljä kuoli, 40 haavoittui

Poliisi uskoo hyökkääjän toimineen yksin.
Eurooppa 23.3.2017 14:09

Lontoossa 22. maaliskuuta tehdystä terrori-iskusta epäillään Britanniassa syntynyttä miestä, jonka yhteyttä väkivaltaisiin ääriliikkeisiin salaisen palvelun osasto MI5 on aiemmin tutkinut.

Britannian pääministeri Theresa Mayn mukaan epäiltyä on pidetty ”rajatapauksena”. Häneen ei ole kohdistunut viime aikoina tutkintaa.

Britannian poliisi on pidättänyt kahdeksan ihmistä iskun tutkinnassa. Poliisi teki yön, illan ja aamun aikana kotietsintöjä Lontoon ja Birminghamin alueella ja muualla maassa. Tutkintoja tehtiin ainakin kuudessa osoitteessa.

Neljä ihmistä kuoli ja 40 haavoittui iskussa Lontoon Westminsterissä noin kello 16.40 Suomen aikaa 22. maaliskuuta. Britannian poliisi pitää tapausta terrori-iskuna.

Kuolleiden joukossa on poliisi, kaksi siviiliä ja hyökkääjä itse. Poliisi ampui tekijän tämän puukotettua 48-vuotiasta, aseistautumatonta poliisia.

Haavoittuneista 29 on edelleen sairaalassa. Heistä seitsemän on kriittisessä tilassa. Haavoittuneiden joukossa on muun muassa korealaisia ja ranskalaisia turisteja. Kaksi haavoittuneista on poliiseja.

 

Tapauksen tutkinta on kesken, eikä Britannian poliisi ole vielä nimennyt hyökkääjää. Poliisi uskoo hyökkääjän toimineen kansainvälisen islamistisen terrorismin innoittamana.

Isis otti torstaina vastuun Lontoon iskusta.

Hyökkääjä näyttää toimineen yksin. Hän ajoi Westminsterin sillalla jalankulkijoiden joukkoon harmaalla Hyundain katumaasturilla tappaen kaksi ihmistä ja vahingoittaen useita. Törmättyään sillan kaiteeseen hyökkääjä jätti ajoneuvon ja pyrki sisälle parlamenttiin. Veitsellä aseistautunut hyökkääjä sai vastaansa poliisit, jolloin hän puukotti aseistamattoman poliisin.

Sen jälkeen poliisi ampui hyökkääjän.

Isku tapahtui kymmeniä kuolonuhreja vaatineen Brysselin-iskun vuosipäivänä. Keskiviikkoinen isku on eniten uhreja vaatinut hyökkäys Britanniassa sitten vuoden 2005 metroiskun.

Britannian pääministeri Theresa May on kutsunut hyökkäystä sairaaksi ja kieroutuneeksi teoksi.

”Hyökkäyksen tapahtumapaikka ei ollut sattuma. Terroristi päätti hyökätä pääkaupunkimme sydämeen, jonne eri kansallisuutta, uskontoa ja kulttuuria edustavat ihmiset kokoontuvat juhlimaan vapautta, demokratiaa ja sananvapautta”, May sanoi myöhään keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Pääministerin mukaan yritys loukata näitä arvoja oli tuomittu epäonnistumaan.

Johtajat ympäri maailmaa ovat tuominneet iskun ja ilmaisseet tukensa Britannialle. Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuomitsi teon ja esitti syvän osanottonsa uhrien omaisille. Myös pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini ovat tuominneet teon.

Puolan oikeistohallituksen pääministeri Beata Szydlo syytti iskusta Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi tukensa Maylle Twitterissä.

”Puhuin Theresa Mayn kanssa tänään ottaakseni osaa Lontoon terrori-iskun johdosta. Hän on vahva ja toimii erittäin hyvin”, Trump kirjoitti.

 

Britannialainen uutiskanava Channel 4 uutisoi virheellisesti, että iskun tekijä oli terroristisesta toiminnasta epäillyn islamilaisjärjestön puheenjohtaja Abu Izzadeen. Myöhemmin kanava oikaisi virheen.

Izzadeen istuu vankilassa tammikuussa 2016 saamaansa kahden vuoden tuomiota.

Lontoon tilannetta voi seurata esimerkiksi Twitterin Moments-sivulla, jonne on koottu muun muassa eri maiden johtajien tuenosoituksia ja osanottoja.

 

Juttu julkaistu 23.3. klo 14.09, juttua muokattu 16.30: lisätty tieto terroristijärjestö Isisistä.