Tällainen on Viktor Janukovytšin hulppea hirsilinna – rakennettu Suomessa

Ukrainan entisen presidentin palatsista suunnitellaan korruption museota.
Eurooppa 18.7.2014 05:00

Vierailijat kuvauttavat itsensä Mežyhirjan kartanon portilla Janukovytšia esittävän miehen seurassa. © Markus Pentikäinen

Viisi metriä korkea sähköistetty aita peittää näkymän Mežyhirjan maatilalle Novy Petrivtsyn kylässä parinkymmenen kilometrin päässä Ukrainan pääkaupungista Kiovasta. Maastoasuihin pukeutuneet aktivistit keräävät portilla jonottavilta ihmisiltä parin euron sisäänpäämaksuja.

”Kävin täällä ensimmäisen kerran heti helmikuussa, kun paikka avattiin yleisölle”, sanoo tyttöystävänsä kanssa sunnuntairetkelle tullut kiovalainen Roman Horbovyy. ”Silloin täällä oli vielä enemmän väkeä kuin nyt. Maantiellä oli ainakin kymmenen kilometrin jono, eikä parkkipaikkaa löytynyt millään.”

Parkkipaikkaa on edelleen vaikea löytää. Mežyhirja on Ukrainan syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovytšin maaseutupalatsi, ja siitä on tullut Maidanin helmikuisen vallankumouksen jälkeen maan suosituin turistinähtävyys.

Janukovytš tunnettiin rahanahneena ja korruptoituneena presidenttinä. Silti Mežyhirjan suureellisuus on yllättänyt ukrainalaiset.

”Tiesimme, että presidentillä on virka-asunto, mutta kukaan ei tiennyt, että Mežyhirja on näin valtava”, Horbovyy sanoo.

Lähes 140 hehtaarin tontille on rakennettu yksityinen eläintarha, ampumarata, 18-reikäinen golfkenttä, tenniskenttiä, kasvihuone sekä helikopterikenttä ja -talli. Autotallissa on kymmenien vanhojen autojen ja moottoripyörien kokoelma. Janukovytšin aikana alueella toimi myös yksityinen lääkäriasema sekä laboratorio, jossa tutkittiin kaikki keittiöissä käytetyt elintarvikkeet, koska presidentti pelkäsi tulevansa myrkytetyksi.

Puistokäytävien, huvimajojen ja suihkulähteiden suunnittelussa on haettu mallia Pietari Suuren Pietarhovista ja Versaillesin palatsista. Kuusi kilometriä pitkä kävelytie laskeutuu Dnepr-joen poukamaan 1960-luvulla rakennetun Kiovan tekojärven rantaan. Satamaan ankkuroitu espanjalaistyylinen purjelaiva on muutettu ravintolaksi, jonka wc-pytyn tukijalat on kullattu.

 

Puistotien varteen pystytetyssä opaskyltissä lukee kyrillisin kirjaimin ”Honka”. Se ohjaa vierailijat hulppean hirsikartanon pihaan. Rakennus toimi helmikuun vallankumoukseen asti presidentti Janukovytšin virka-asuntona.

Viisikerroksinen ja 2 500-neliöinen kartano on suomalaisen Honkarakenteen tuotantoa. Korkea hirsirunko valmistettiin Alajärven tehtaalla vuonna 2008, jolloin Janukovytš oli Ukrainan pääministeri. Kauppaan kuului myös kaksi pienempää rakennusta henkilökunnan käyttöön. Honkarakenne on kiusaantunut saamastaan julkisuudesta, eikä se ole halunnut paljastaa rakennussopimuksen hintaa tai muita yksityiskohtia.

Honka-kartanon pääurakoitsijana toimi ukrainalainen AVK-yhtiö, jonka omistussuhteet oli piilotettu monimutkaisen yhtiörakenteen avulla.

Kartanon katto on puhdasta kuparia. Sisustuksessa ei ole säästetty kultaa, kristallia eikä marmoria. Huonekaluihin on käytetty miljoonia dollareita. Presidentti oli hankkinut palatsiinsa satoja tuhansia dollareita maksaneita kultaisia kynttelikköjä, kymmenien tuhansien arvoisia pöytälamppuja ja muuta kitšiä.

Paltasin wc-tiloissa on kullatut vesihanat ja uima-altaan vieressä on marmorinen hierontapöytä. Alakerrassa on yksityinen elokuvateatteri. Takapihaa koristaa valkoinen hevospatsas.

Kaiken kruunaa rakennuksesta löytynyt kaksikiloinen leipä, joka on tehty puhtaasta kullasta. Viranomaisten mukaan presidentti sai sen syntymäpäivälahjaksi ukrainalaisen konepajayhtiön johtajalta.

Ihmiset tungeksivat ikkunoiden takana ottamassa kuvia. He haluavat nähdä edes vilauksen vihatun presidentin ylellisestä elämästä. Talvella vierailijat päästettiin vielä sisään, mutta rakennuksen ovet on nyt lukittu ilkivallan ja varkauksien estämiseksi. Arvokkaat taideteokset on viety turvaan Kiovan kansalliseen taidemuseoon.

Vallankumouksen jälkeen on paljastunut, että Janukovytš, 64, asui Honka-palatsissa naisystävänsä, 39-vuotiaan Ljubov Poležayn ja tämän 12-vuotiaan tyttären kanssa. Presidentin virallinen puoliso Ljudmyla Janukovytš on asunut jo pitkään Donetskissa. Hän ei juuri esiintynyt julkisuudessa Janukovytšin virkakaudella.

 

Noin kilometrin päässä Honka-kartanon takana metsän siimeksestä paljastuu toinen, selvästi vaatimattomampi huvila, ”Putinin talo”, joka oli rakennettu Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailuja varten. Työntekijöiden mukaan Putin ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka kävivät Mežyhirjassa säännöllisesti, mutta vierailut pidettiin salassa julkisuudelta.

Janukovytš tunnetaan Moskovan miehenä. Putin tuki häntä avoimesti oranssin vallankumouksen aikoihin, kun hän taisteli vallasta Viktor Juštšenkon ja Julija Tymošenkon johtamaa länsimielistä oppositiota vastaan. Myöhemmin Janukovytšin ja Putin välit viilenivät maakaasun hintaa koskeneiden riitojen vuoksi.

”Putinin talossa” järjestettiin kesäkuussa sananvapauden festivaali ja kansainvälinen tutkivan journalismin konferenssi, johon osallistui noin 300 asiantuntijaa, toimittajaa ja aktivistia. Konferenssissa esiteltiin dokumentteja, joita ukrainalaiset toimittajat ovat löytäneet Mežyhirjasta Janukovytšin paon jälkeen.

Lähes 200 kansiota oli heitetty Kiovan tekojärveen. Toimittajat kutsuivat paikalle sukeltajia, ja valtaosa papereista onnistuttiin pelastamaan. Ne kertovat presidentin perheen tolkuttomasta rahankäytöstä, korruptiosta ja opposition vainoamisesta.

Maaliskuussa toimittajat löysivät Janukovytšin raha-asioita hoitaneen miljardööriliikemiehen Serhiy Kurtšenkon toimistosta vielä kymmeniä laukkuja, jotka olivat täynnä silputtuja papereita.

 

Toimittajat ja heitä avustaneet kymmenet vapaaehtoiset ovat kooneet Mežyhirjan jäämistöstä kaikkiaan 23 456 dokumenttia, jotka on skannattu Janukovytšin rikoksia kirjaavalle yanukovychleaks.org -nettisivustolle. Niiden perusteella on valmisteltu kymmeniä syytteitä Janukovytšin perhettä, hallintoa ja salkunhoitaja Serhiy Kurtšenkoa vastaan.

Kurtšenko on vasta 28-vuotias, mutta hän ehti koota presidentin tuella uskomattaman omaisuuden, joka on sittemmin suurelta osin takavarikoitu. Kurtšenko omisti satoja yhtiöitä, joista kymmenet toimivat ulkomailla. Viranomaiset sulkivat kesäkuussa kaksi hänen omistamaansa pankkia.

Kurtšenkon piileskelee talousrikossyytteitä Venäjällä. Hänestä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus, ja hänen nimensä on EU:n pakotelistalla.

Dokumentit paljastavat, että Mežyhirjan kartanon rakennuttaneella AVK-yhtiöllä oli käytössään rajattomasti varoja. Hankintoja rahoitti Janukovytšin perheyhtiön lisäksi Ukrbusinessbank eli UBB-pankki, jonka suurin omistaja oli presidentin vanhin poika Oleksandr Janukovytš.

Konferessissa palkittiin riippumattoman ukrainalaisen televisiokanavan TVi:n toimittaja Ljubomyr Ferens. Hän paljasti ohjelmassaan, että hallitus osallistui 20 vuotiaan armenialaisen aktivistin murhaan Maidanin mielenosoitusten alkuvaiheessa viime tammikuussa. Janukovytšia ja hänen tukijoitaan syytetään kaikkiaan yli sadan mielenosoittajan murhasta.

Kartanon alueella on myös monia muita rakennuksia, vierastaloja ja henkilökunnan asuntoja, joihin on majoitettu väliaikaisesti Krimiltä ja Itä-Urainan kriisialueilta, Donetskista ja Luhanskista paenneita perheitä. Myös Janukovytšin hallinnon entisen pääsyyttäjän virka-asunto Kiovan lähistöllä otettiin toukokuussa pakolaisten käyttöön.

Dokumenttien perusteella Mežyhirjassa työskenteli pysyvästi yli tuhat ihmistä, keittiöhenkilökuntaa, palvelijoita, puutarhureita, metsänhoitajia ja 650 miehen vahvuiset turvallisuusjoukot. Janukovytš oli erittäin huolissaan turvallisuudestaan. Hänen henkivartijansa asunnosta löytyneiden papereiden mukaan 651 miestä ja useita tarkka-ampujia oli varmistamassa tilannetta, kun hän esiintyi viimeisen kerran julkisuudessa presidenttinä 14. helmikuuta Afganistanissa kuolleiden neuvostosotilaiden muistojuhlassa.

 

Ukrainan parlamentti erotti Janukovytšin tehtävästään helmikuun 22. päivänä heti sen jälkeen, kun hän oli paennut Mežyhirjasta. Paikalliset asukkaat kertovat kuulleensa kahden aikaan yöllä helikoptereiden ääniä. He näkivät myös kahden panssaroidun ajoneuvon poistuvan alueelta.

Janukovytš lensi seurueineen ensin Harkovaan, jossa hänen oli määrä esiintyä Venäjän-mielisille kannattajilleen. Puhe jäi kuitenkin pitämättä, ja presidentti jatkoi seurueineen matkaansa kotiseudulleen Donetskiin. Hän yritti nousta Venäjälle lähtevään lentokoneeseen, mutta rajaviranomaiset eivät päästäneet konetta ilmaan.

Janukovytš jatkoi matkaa helikopterilla Krimin Sevastopoliin. Sieltä hänet kuljetettiin turvaan Venäjälle ilmeisesti huvijahdilla.

Keväällä Janukovytš järjesti Donin Rostovissa kaksi lehdistötilaisuutta. Hän esiintyi Ukrainan laillisena presidenttinä ja syytti Maidanin mielenosoittajia aseellisesta vallankaappauksesta.

Ukrainan sisäministeriön mukaan Janukovytš ja maan entinen puolustusministeri ovat nykyisin Moskovassa. Heidän uskotaan paljastaneen Venäjän tiedustelupalvelulle yksityiskohtaisia tietoja Ukrainan armeijan joukoista, kalustosta ja joukkojen moraalista.

Viranomaisten mukaan Janukovytš vei mukanaan 32 miljardia dollaria käteistä rahaa. Niillä on ilmeisesti rahoitettu kapinallisten toimintaa Itä-Ukrainassa.

 

Mežyhirjalla on pitkä historia. Keskiajalla alueella oli ortodoksinen luostari. Se tuhottiin lopullisesti 1935, kun puistoon rakennettiin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen johdon kesähuvila. Natsimiehityksen aikana huvila oli valtakunnankomissaari Erich Kochin käytössä.

Janukovytš yksityisti Mežyhirjan maa-alueet itselleen heinäkuussa 2007 monimutkaisella järjestelyllä. Tontin hintaa ei ole paljastettu, mutta se arvioitiin aikoinaan 200 miljoonan euron arvoiseksi.

Julija Tymošenkon noustua pääministeriksi joulukuussa 2007 hallitus yritti purkaa sopimuksen, mutta tuomioistuin päätti, että tila kuuluu Janukovytšille. Kolme viikkoa sitten Kiovan talousoikeus palautti alueen lopulta valtion omistukseen.

Janukovytšilla oli Mežyhirjan lisäksi luksusasuntoja Kiovassa, Karpaattien vuoristossa, Krimillä sekä kotikaupungissaan Donetskissa. Hän hallinnoi kiinteistöjään donetskilaisen holding-yhtiön Tantalitin kautta.

Hänellä oli myös valtavia summia rikollisin keinoin hankittua käteistä rahaa, jota pestiin perheen hallitsemien pankkien, UkrBusinessBankin ja Radikal Bankin kautta. Perheen sijoituksia ja talletuksia on sittemmin jäädytetty myös Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Janukovytšin metsästysseura Kedr-klubi omisti Mežyhirjan lähistöllä sadan hehtaarin metsästysmaat. Kedr-klubiin kuului 28 jäsentä, ministereitä, hallinnon korkeita virkamiehiä, suurliikemiehiä ja Janukovytšin johtaman Alueiden puolueen johtohenkilöitä. Klubin jäsenmaksu oli 15 000 dollaria.

Ukrainassa käydään parhaillaan keskustelua Mežyhirjan kartanon ja puiston tulevaisuudessa. Siitä on on ehdotettu muun muassa dikatuurin ja korruption museota, kasvititeellistä puutarhaa ja lastensairaalaa.