Suomalaisella Soldiers of Odinilla on yhteyksiä Saksan äärioikeistolaisiin terroristeihin

Sosiaalisessa mediassa verkostoitunut terroristiryhmä ”Kova ydin” suunnitteli iskuja poliitikkoja, turvapaikanhakijoita ja muslimeja vastaan.
Eurooppa 17.2.2020 15:42
Soldiers of Odin -järjestön jäseniä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2019.
Soldiers of Odin -järjestön jäseniä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2019. © VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Suomessa toimivalla Soldiers of Odin -järjestöllä on yhteyksiä Saksassa toimiviin äärioikeistolaisiin terroristeihin. Asia nousi julkisuuteen sen jälkeen, kun Saksan poliisi oli pidättänyt perjantaina 14. helmikuuta 12 ihmistä eri puolilla maata tehdyissä ratsioissa.

Maahanmuuttoa vastustava Soldiers of Odin aloitti toimintansa Kemissä lokakuussa 2015 järjestämällä katupartioita. Järjestön johtohenkilöitä ja jäseniä on tuomittu muun muassa huumausaine- ja väkivaltarikoksista.

Soldiers of Odinin jäseniä on osallistunut myös kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marsseille. Järjestöllä on toimintaa myös Saksassa.

Yhden Saksassa viime viikolla pidätetyn miehen Facebook-profiilista on löytynyt valokuva, jossa on useita Vikings Security Germania -nimisen ryhmän jäseniä. Ryhmä tunnetaan myös nimellä Soldiers of Odin Germany Division Bayern. Baijerin osavaltion turvallisuuspoliisi on seurannut ryhmän toimintaa vuodesta 2017.