Siirtolaisten laiton kohtelu on tullut tavaksi osassa EU-maista: viranomaiset vievät rahat ja puhelimet, turvapaikkaa ei saa haettua

Tanskalaisjärjestön mukaan vuonna 2021 on dokumentoitu 12 000 tapausta, mutta ne ovat todennäköisesti vain jäävuoren huippu.
Eurooppa 27.12.2021 07:30
Irakilainen, 16-henkinen kurdiperhe Valko-Venäjän ja Puolan rajalla marraskuussa 2021. Perheen kertoman mukaan he olivat viettäneet metsässä jo 20 päivää ja heidät oli häädetty takaisin Valko-Venäjän puolelle kahdeksan kertaa.
Irakista tullut 16-henkinen kurdiperhe Valko-Venäjän ja Puolan rajalla marraskuussa 2021. Perheen kertoman mukaan he olivat viettäneet metsässä jo 20 päivää ja heidät oli häädetty takaisin Valko-Venäjän puolelle kahdeksan kertaa. © Wojtek Radwanski / AFP / Lehtikuva

EU-maat rikkovat kansainvälisiä pakolaissopimuksia paljon laajemmin kuin tähän mennessä on arvioitu. Tanskalaisen Danish Refugee Councilin (DRC) joulukuun puolivälissä julkistaman raportin mukaan laiton käännyttäminen on käytännössä hyväksytty osassa EU-maita tavaksi pitää pakolaiset poissa. Laittomalla käännyttämisellä tarkoitetaan niin sanottua pois työntämistä (push back), jolloin ihmiselle ei anneta hänelle kuuluvaa mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.

DRC:n ja kuuden muun kansalaisjärjestön mukaan toiminnan kohteeksi on vuonna 2021 joutunut vähintään 12 000 ihmistä.

Järjestöjen mukaan dokumentoidut 12 000 tapausta ovat todennäköisesti vain jäävuoren huippu. Pelkästään Unkari käännytti elokuussa ilman turvapaikkamenettelyä ainakin 11 000 maahan pyrkinyttä turvapaikanhakijaa takaisin Serbiaan, selivää järjestöille vuodetuista Unkarin poliisin tilastoista. Kroatia taas käännytti heinäkuun ja marraskuun välisenä Bosnian vastaiselta rajaltaan aikana eri lähteistä kerättyjen tietojen mukaan 6 000 siirtolaista.