Shoppaile itseksesi, maksa oman­tunnon mukaan: Myyjätön kauppa voi perustua rehellisyyteen – Ja menestyä!

Sveitsin ja Lontoon puodeissa on luotettu ihmiseen, Espoon myyjättömässä kaupassa tekniikkaan.
Eurooppa 22.4.2017 08:24
Myyjätön automaattinen ruokakauppa Niittykummussa Espoossa 22. maaliskuuta 2017. Ostokset saa automaatista maksamalla samalla pankkikortilla.
Myyjätön automaattinen ruokakauppa Niittykummussa Espoossa 22. maaliskuuta 2017. Ostokset saa automaatista maksamalla samalla pankkikortilla. © MARKKU ULANDER / Lehtikuva

Gimmelwald, Sveitsi – Soodavettä, kolajuomia  ja tuoremehuja. Sveitsin keskiosien alppiseuduilla sijaitsevan Gimmelwaldin kyläkaupan kylmäkaapin lasioven takana kiiltää tavanomainen kokoelma janonsammuttajia.

Vedän oven auki ja poimin puolen litran vesipullon. Seuraavasta kaapista tarttuu ostoskoriin omenoita, suklaapatukka, tukeva viipale perinteistä voimakasaromista alppijuustoa ja rapeita sämpylöitä.

Siinä onkin aivan riittävät eväät kevyelle aamupäivän alppipatikalle.

Sitten vain Sveitsin frangit esiin ja maksamaan. Mutta kenelle?

Huhuu – onko täällä ketään?

Ei ole – ei juuri nyt, eikä muulloinkaan. Sveitsin Gimmelwaldin kauppa on aina auki, ja aina vailla henkilökuntaa. Se edustaa vähittäiskaupassa  koko ajan jalansijaa valtaavaa myyjättömän kaupan mallia.

Myös Suomessa alkoi maaliskuussa tämän palvelukonseptin mukainen kokeilu. Espoon Niittykummussa sijaitsevan myyjättömän kaupan ovi aukeaa, kun näpyttää maksukorttinsa pin-koodin.