Salakuljettajat ja huumekauppiaat kiittävät: Brexit paransi rikollisten toimintamahdollisuuksia Britanniassa

Britannia ei ole pystynyt aloittamaan kunnollisia tullitarkastuksia satamissaan. Brexit lamautti myös tietojenvaihdon Britannian ja EU:n poliisiviranomaisten välillä.
Eurooppa 2.4.2021 12:07
Poliiseja Lontoossa 6. maaliskuuta. Kuvituskuva.
Poliiseja Lontoossa 6. maaliskuuta. Kuvituskuva. © Daniel Leal-Olivas

Britannian lähtö Euroopan unionista on luonut poikkeuksellisen hyvät toimintamahdollisuudet salakuljettajille ja muulle kansainväliselle rikollisuudelle.

Tärkeä syy on tutkijoiden mukaan Britannian tullivalvonnan heikkous. Vaikka brexit-siirtymäkausi päättyi vuoden vaihteessa, valvontaa Englannin kanaalin satamissa ei ole kunnolla edes aloitettu.

Tarkastusten puute helpottaa esimerkiksi huumeiden salakuljetusta EU-maista Britanniaan. Toiseen suuntaan sama ei onnistu yhtä helposti, sillä EU-maat aloittivat omalla puolellaan kanaalia Britanniasta tulevien tavaroiden täydet tarkastukset tammikuun alussa.

Myös Britannian ja Euroopan unionin välinen rikollisia koskeva tietojenvaihto on supistunut vuodenvaihteen jälkeen minimiin. EU-ero päätti Britannian oikeuden käyttää Schengenin SIS II -henkilö- ja ajoneuvohakutietokantoja ja ECRIS-rikosrekisteritietokantaa.