Saksan ja Venäjän suhteet kiristyvät – ”Sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan ei voi jäädä ilman seurauksia”

Vihreät haluaisivat evätä tarpeen vaatiessa Nord Stream 2 -kaasuputken käyttöluvan. Liittokansleri Scholzin mukaan kysymyksessä on kaupallinen hanke, jota ei pidä politisoida.
Eurooppa 22.12.2021 07:28
Vihreitä edustavat varakansleri Robert Habeck (vas.) ja ulkoministeri Annalena Baerbock tunnetaan kriittisestä suhtautumisestaan Venäjään.
Vihreitä edustavat varakansleri Robert Habeck (vas.) ja ulkoministeri Annalena Baerbock tunnetaan kriittisestä suhtautumisestaan Venäjään. © Markus Schreiber / AFP / Lehtikuva

Itämeren kiistelty kaasuputki Nord Stream 2 on käytännössä valmis. Putkea on alettu täyttää oikean painetason saavuttamiseksi, ja Venäjä toivoo, että toimitukset Saksaan voitaisiin aloittaa lähikuukausina.

Putkiston käyttöönotto on joutunut kuitenkin Saksan hallituksessa vastatuuleen. Vihreitä edustavat ulkoministeri Annalena Baerbock ja varaliittokansleri Robert Habeck haluavat evätä putken toimiluvan, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Kysymys  on viime kädessä siitä, tulisiko kaasuputkihanke liittää EU:n komission, Yhdysvaltojen ja Britannian valmistelemaan pakotekokonaisuuteen.

"Sotilaallinen hyökkäys ei voi jäädä ilman vakavia seurauksia", Habeck sanoo.