Saksa valmistautuu vaaleihin: Yksikään Angela Merkelin seuraajaehdokkaista ei ole onnistunut vakuuttamaan kansalaisia

Kristillisdemokraatit johtavat mielipidekyselyissä, mutta saksalaiset eivät halua puheenjohtaja Armin Laschetia maan johtoon. Vihreiden kevään liito katkesi virheisiin ja lokakampanjaan.
Väistyvä liittokansleri Angela Merkel (vas.) tervehti vihreiden kansleriehdokasta Annalena Baerbockia Saksan parlamentissa 24. kesäkuuta. CDU:n kansleriehdokas Armin Laschet seurasi taustalta.
Väistyvä liittokansleri Angela Merkel (vas.) tervehti vihreiden kansleriehdokasta Annalena Baerbockia Saksan parlamentissa 24. kesäkuuta. CDU:n kansleriehdokas Armin Laschet seurasi taustalta. © Tobias Schwarz / AFP / Lehtikuva

Saksan liittopäivävaalien kampanja etenee kohti loppusuoraa vaisuissa tunnelmissa. Koronaepidemia estää suuret yleisötilaisuudet, mutta myös pääehdokkaissa on toivomisen varaa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että liittokansleriksi nousee kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtaja Armin Laschet, vaikka hän ei nauti laajaa kannatusta edes omassa puolueessaan. Valintaa ei voi kuitenkaan pitää varmana. Myös vihreiden Annalena Baerbockilla ja sosiaalidemokraattien Olaf Scholzilla on edelleen ainakin teoreettiset mahdollisuudet nousta Saksaa 17 vuotta hallinneen Angela Merkelin seuraajaksi.

Vielä keväällä näytti siltä, että vihreät järjestää vaaleissa superyllätyksen. Saksan liittokanslerina on ollut aina joko kristillisdemokraatti tai sosiaalidemokraatti, mutta huhtikuussa vihreiden kannatus ponnahti hetkeksi lähes 30 prosenttiin. Samalla nykyisten valtapuolueiden, kristillisdemokraattisen CDU:n ja sen baijerilaisen  sisarpuolueen CSU:n yhteinen kannatus romahti parinkymmenen prosentin tuntumaan.