Saksa siirtyi kolmen vahvan naisen komentoon – konservatiivit katkeria

Angela Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer ja Andrea Nahles yrittävät pitää horjuvan hallituksen koossa.
Eurooppa 10.12.2018 20:20
Vastavalittu kristillisdemokraattien puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer lähetti lentosuukkoja CDU:n puoluekokousväelle Hampurissa 7. joulukuuta 2018.
Vastavalittu kristillisdemokraattien puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer lähetti lentosuukkoja CDU:n puoluekokousväelle Hampurissa 7. joulukuuta 2018. © MICHAEL SOHN / AP / Lehtikuva

Saksan politiikkaa määritellään tästä päivästä eteenpäin kolmen vahvan naisen johdolla. Annegret Kramp-Karrenbauerin, 56, voitto kristillisdemokraattien puheenjohtajakisassa merkitsee sitä, että Angela Merkel voi jatkaa toistaiseksi liittokanslerina, ja Andrea Nahlesin johtamat sosiaalidemokraatit pysyvät hallituksessa.

Kramp-Karrenbauer päihitti lauantaina päättyneen Hampurin puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa niukasti puolueen markkinaliberaalia siipeä edustavan Friedrich Merzin. Tulos oli karvas pettymys CDU:n oikeistolle.

Kramp-Karrenbaueria kutsutaan hankalasti lausuttavan sukunimensä vuoksi yksinkertaisesti AKK:ksi. Hän oli tehnyt näyttävän uran kotiosavaltionsa Saarlandin sisä- ja pääministerinä, kun Merkel kutsui hänet viime talvena Berliiniin CDU:n puoluesihteeriksi. Nyt hänen tehtävänään on kääntää kristillisdemokraattien kannatus uudelleen nousuun.