Saavatko helleenit anteeksi? Kreikalla viisi päivää armonaikaa

Uutisanalyysi: Politiikka ja taloustiede ovat ajautuneet eri raiteille.
Eurooppa 8.7.2015 17:00
Mies odotti Ateenassa 8. kesäkuuta bussia. Toisaalla eurojohtajat pohtivat Kreikan tulevaisuutta. © Emilio Morenatti /AP / LEHTIKUVA

Kreikka voi välttää maata uhkaavan maksukyvyttömyyden ainoastaan, jos se pääsee jonkinlaiseen sopuun velkojiensa kanssa. Ensi sunnuntaina pidettävässä EU:n huippukokouksessa kaikki 28 Euroopan unionin maata ovat päättämässä Kreikan kohtalosta.

Kreikan kansanäänestyksen jälkeiset neuvottelut lähtivät kankeasti käyntiin tiistaina, kun Kreikan neuvottelijat kohtasivat euroryhmän edustajat. Vaikka Kreikan juuri vaihdettu valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos on edeltäjäänsä sopuisampi ja velkojienkin riveistä on kuultu sovintopuhetta, niin asetelma on hyvin kireä.

Tiistain tunnelmaa ei myöskään kohottanut se, että Kreikalla ei ollut esittää konkreettisia ehdotuksia paperilla, vaikka euroryhmä oli kutsuttu varta vasten hätäkokoukseen etsimään velkakriisiin ratkaisua.

Kreikan pääministeri Aléxis Tsípras vakuutteli toiveikkuuttaan kompromissin löytymisen suhteen, kun hän puhui europarlamentille Strasbourgissa keskiviikkona. Parlamenttiväki säesti puhetta aplodeilla ja buuauksilla. Tsíprasin mielestään velkojien kanssa tehtävän sopimuksen pitäisi olla sellainen, että kreikkalaiset voisivat nähdä valoa tunnelin päässä.