Rupla romahtaa – Venäjä taistelee vastaan mittavilla tukiostoilla

Hallitus tukee eläkerahastosta presidentti Putinin lähipiirin yrityksiä.
Eurooppa 11.10.2014 08:30
Presidentti Vladimir Putin ja öljy-yhtiö Rosneftin pääjohtaja Igor Setšin Kremlissä 2. heinäkuuta 2013. © Maxim Shimetov / AP / Lehtikuva

Venäjän keskuspankki joutuu pumppaamaan miljardikaupalla dollareita markkinoille estääkseen ruplan täydellisen romahduksen. Tukiostoihin käytettiin pelkästään viime perjantain ja tämän viikon keskiviikon välisenä aikana 3,3 miljardia dollaria.

Keskuspankin valuuttavaranto on supistunut vuoden alusta 55 miljardilla dollarilla 454 miljardiin. Siitä huolimatta ruplan kurssi on pudonnut ennätyksellisen alas.

Sijoittajat pelkäävät ruplan vajoavan edelleen ja pyrkivät vaihtamaan ruplansa euroihin tai dollareihin. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että valuuttapako kiihtyy tänä vuonna sataan miljardiin dollariin ja jatkuu kiivaana myös ensi vuonna.

Ruplan kurssi on heikentynyt tänä vuonna jo 18 prosenttia suhteessa dollariin. Venäjän keskuspankki laajensi ruplan kurssin vaihteluväliä alkuviikosta sen jälkeen, kun dollarin hinta nousi ensi kerran yli 40 ruplan.