Ruotsidemokraatit ja uusi hallitus: Kapuloita talouspolitiikan rattaisiin?

”Äänestäjät ovat tienneet, mitä saavat”, sanoo Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.
Eurooppa 20.9.2014 08:30
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson juhli vaalivoittoa Tukholmassa 14. syyskuuta. © NDERS WIKLUND / TT News / AFP / Lehtikuva

Punavihreät voittivat Ruotsin parlamenttivaalit, ja porvarihallituksen pitkä taival on katkolla. Erikoisen mausteen vaalisoppaan tuo Ruotsidemokraattien liki 13 prosentin menestys. Muut puolueet eivät halua tehdä heidän kanssaan yhteistyötä.

Hallitusneuvotteluista on povattu todella hankalia, koska sosiaalidemokraatit joutunevat muodostamaan vähemmistöhallituksen. Tunnusteluista huolimatta porvariblokista tuskin saadaan vetoapua, koska Ruotsissa jatkunee perinteisen tiukka blokkipolitiikka. Vasemmiston ja oikeiston ideologiset näkemykset ovat olleet niin erilaiset, että samassa hallituksessa työskentely ei tunnu mahdolliselta.

Vaalituloksen selvittyä demarijohtaja Stefan Löfven sanoi, että Ruotsi on kääntänyt selkänsä veronalennuksille ja yksityistämisille ratkaisuina kaikkiin yhteiskunnan ongelmiin. Vielä ei ole kuitenkaan selvinnyt, kuinka paljon tuleva hallitus aikoo muuttaa talouspolitiikan suuntaa.