Romaniasta tuli rikkaampien EU-maiden laiton kaatopaikka – roskakontit matkaavat nyt Aasian sijaan Itä-Eurooppaan

Romanian satamista on löydetty eri puolilta Eurooppaa peräisin olevia jätekontteja. Maan jätteenkäsittely on yksi EU-maiden kehnoimmista.
Eurooppa 26.4.2021 12:00
Anna Maersk -alus palasi kesäkuussa 2019 Kanadaan mukanaan 69 kontillista jätteitä, joita Filippiinit ei enää ottanut vastaan. © Don Mackinnon / AFP / Lehtikuva

Kiina ja useat muut Aasian maat sulkivat vuonna 2018 satamansa muualta maailmasta laivatulta jätteeltä. Sen jälkeen maailman pahimmat saastuttajat ovat aktiivisesti hakeneet uusia keinoja päästä roskistaan eroon mahdollisimman halvalla.

Huhtikuun puolivälin jälkeen 2021 Romanian Bihorista löydettiin 189 tonnia Italiasta salakuljetettua jätettä. Romanian ympäristöviranomaisten mukaan jätteitä vastaanottaneella yrityksellä ei ole minkäänlaista jätteenkäsittelyteknologiaa ja roskat oli todennäköisesti suunniteltu dumpattavaksi jollekin maan useista laittomista kaatopaikoista.

Suuri osa salakuljetetusta jätteestä yritetään polttaa laittomilla kaatopaikoilla sellaisenaan, mistä on osaltaan seurannut se, että maassa on aika-ajoin mitattu koko unionin huonoin ilmanlaatu. Välillä myrkyllisiä mikrohiukkasia on mitattu pääkaupunki Bukarestin ilmasta kymmenkertaisia määriä sallittuihin arvoihin verrattuna.