Riita koronarokotteesta syvensi Britannian ja EU:n juopaa – Ei voi toimia kuin lihakaupassa, ärhentelee EU-komissaari

Britanniassa on iloittu siitä, että britit pääsivät rokotuslistalle ennen entisen unionikumppaninsa jäsenmaita.
Eurooppa 28.1.2021 11:50
Britannian pääministeri Boris Johnson Astrazenecan rokotteeseen pohjoislontoolaisessa rokotuskeskuksessa 26. tammikuuta. © Stefan Rousseau/Lehtikuva/AFP

Brittiläis-ruotsalaisen lääketehdas AstraZenecan koronarokotteen ympärille noussut riitely on nostanut pintaan syvenevän eripuran Britannian ja Euroopan unionin välillä.

AstraZeneca kertoi eri lähteiden mukaan perjantaina 22. tammikuuta EU:lle kykenevänsä toimittamaan unionimaihin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vain 31 miljoonaa rokoteannosta sovitun 80 miljoonan annoksen asemesta.

Yhteensä EU on tilannut AstraZenecalta 400 miljoonaa rokoteannosta. Samaan aikaan kun lääketehdas ilmoitti toimitusten viivästymisestä EU-maihin, se on vahvistanut Britannialle toimittavansa maahan kaksi miljoonaa rokoteannosta viikossa alkuperäisen sopimuksen mukaisesti.

Britannian hallituksen edustajat laajensivat kiistan Britannian ja EU:n väliseksi konfliktiksi ilmoittamalla, että AstraZeneca on vapaa viemään rokotteita tuotantolaitoksiltaan Oxfordista ja Staffordhiresta ulkomaille vasta sen jälkeen, kun se on toimittanut Britanniaan kaikki sovitut sata miljoonaa rokoteannosta.