Raju raportti julki Venäjällä: Menneisyyden palvonta ei enää riitä – myyttien lietsonta valmistaa sotaan

Historialla yritetään lujittaa yhteiskuntaa, koska muuta keinoa ei ole, arvostelee vaikutusvaltainen kansalaisjärjestö.
Anne Kuorsalo
Eurooppa 9.10.2017 18:44
Venäjällä on uusi yhteiskuntasopimus, jossa johto lupaa valtansa vastikkeeksi kansalaisille ylpeyden tuhatvuotisesta historiasta. Näin repäisee raportti, jonka otsikko haastaa kysymällä, millaisen historian tarvitsee tulevaisuuden Venäjä. Lähtökohtana analyysissa on historian muuttuminen ideologian ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Melkoisen selventävä referaatti Venäjän nykytilanteesta. Vastaa hämmästyttävän paljon omaa käsitystäni. Kremlin ideologiassa on kyllä melko paljon ristiriitaisuuksia, kuten esim. vaikeneminen Venäjän vallankumouksesta, joka johti juuri sen Neuvostoliiton syntyyn, jonka romahduksen Putin julisti historian suurimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi. Vallankumoukseen koko ”neuvostoliitto” perustui, mukaanlukien Unkarin kansannousun tukahduttamisen ja Tsekkoslovakian miehityksen. Näitä offensiiveja ei ilmeisesti vieläkään ymmärretä Venäjällä rikoksiksi, vaan ”etupiirin suojeluksi”. Puhumattakaan esim. baltiammaiden vuosikymmeniä jatkuneesta venäläismiehityksestä. Nämä asiat ovat Kremlille liian vaikeita selittää kauniisti kansalle, siksi tarvitaan satuja, jolla kansallista itsetuntoa voidaan kohottaa, kun eväitä ei hallinnolta löydy ihmisten elintason ja elämänlaadun kohottamiseen. Tämän taudin leviäminen naapurimaihin on estettävä. Syöpäpesäkkeitä on jo Georgiassa, Krimillä ja itäisessä Ukrainassa, ja uusia kehitteillä. Putin on vastikään ilmaissut halunsa keskustella Latvian ”maanmiesten” (jotka ovat Neuvostoliiton toimesta maahan siirrettyjä) tilanteesta. Latvia olisi pahassa pulassa ilman Nato-jäsenyyttä.

Miksi me saamme näitä analyyseja vain Anne Kuorsalolta? Myös Anna-Lena Laurénin raportteja luen mielelläni.
He ovat ainoita, jotka paneutuvat tosissaan tällaisiin aiheisiin.

Aleksanteri-instituutilta on turha odottaa mitään vastaavaa.Voi jäsenyys ”Volnoje istoritseshkoje obshtshestvossa” mennä katkolle.
Myös ”ystävyyden mitali” velvoittaa joitakin kirjoittamaan ”USA:n ja EU:n tuhon tiestä” mutta ennustamaan Venäjälle kaikkea hyvää..

Venäjästä on tullut Putinin aikana uusneukkutyyppinen valehtelemisten valtakunta, mikä ei ainakaan edistä sympatioiden kehittymistä heitä kohtaan. Niinpä asennoituminen Suomeakin kohtaan jatkuu uhkausvihjailujen muodossa ikäänkuin me olisimme vaaratekijä heitä kohtaan Natossa ollessamme. Valtioparanoiassaan Venäjä kääntää omat uhkakuvansa muita valtioita kohtaan uhkakuviksi heitä kohtaan, kuten tämä vainoharhaisuuden psykodynamiikka pyrkii toimimaan. Vainoharhaisuus vain on harmillisen vaikeasti parannettava luulotteluja, valehteluja, aggressioita ja tuhoa tuottava ilmiö. Tarvitaan siis jämäkkää itsenäistä päättäväisyyttä mitä puolustuksellisia ratkaisuja teemme.

Näin yrityksetkin tekevät peliliikkeitä,ennen konkussia. Venäjällä on menossa rakenteiden muutos,se tapahtuu pakolla. Maatalous on otettu ensimmäisenä kohteeksi,ruualla voi kiristää ja enää ei voi tehdä politiikkaa jättämällä osa kansasta nälkään. Tuloksena on hintojen karkaaminen osalta kuluttajia. eläkeläiset ja pienipalkkaiset eivät pärjää ja syövät tattaripuuroa päivittäin. Perääntyminen ja sopiminen,joka johtaisi kaupan ja demoratian avautumiseen,johtaisi Venäjän johdon mielestä anarkiaan ja värivallankumoukseen. Lopputulos voi olla viellä pahempi.

1900-luvulla pääsi Suomi ryssän hampaista, vajaa sata vuotta myöhemnin balttianmaat.
Mutta vielä voi Venäjän siirtomaapolitiikka hyvin sekä Siperiassa ja esm Tsetseniassa.

Näitä luetaan juuri nyt