Putinin lopullisia aikeita ei tunneta ilmeisesti edes Moskovassa: ”Kuka hitto ne tietää”, sanoo maan johtava ulkopolitiikan tuntija

Kiista Ukrainasta jäi Genevessä ratkaisematta. ”Kehotimme Venäjää rauhoittamaan tilannetta”, sanoi Yhdysvaltain valtuuskuntaa johtanut Wendy Sherman.
Eurooppa 13.1.2022 10:20
Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Wendy Sherman ja Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov poseerasivat Genevessä 10. tammikuuta 2022.
Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Wendy Sherman ja Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov poseerasivat Genevessä 10. tammikuuta 2022. © Denis Balibouse / AFP / Lehtikuva

Eurooppa on seurannut tällä viikolla hämmentävää turvallisuuspoliittista näytelmää, jossa Venäjä ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet keskeisistä kiistakysymyksistään kylmän sodan hengessä. Venäjä on esittänyt kovia uhkavaatimuksia, ja amerikkalaiset ovat yrittäneet löytää keinoja, joilla Kreml saataisiin rauhoittumaan ja perääntymään.

Keskustelut alkoivat maanantaina Genevessä Venäjän aloitteesta. Yhdysvaltain valtuuskuntaa johtanut apulaisulkoministeri Wendy Sherman luonnehti niitä suoriksi ja avoimiksi. Samalla hän vakuutti, että Nato pysyy jatkossakin avoimena puolustusliittoutumana ja päättää itse jäsenistään.

”Me emme tee päätöksiä Ukrainasta ilman Ukrainaa, Euroopasta ilman Eurooppaa tai Natosta ilman Natoa.”