Putinin kosto, isku Britanniaa vastaan vai vaaliase – Miksi joku halusi myrkyttää kaksoisagentin?

Julkisuudessa ihmetellään, miksi Kreml olisi yrittänyt murhata Sergei Skripalin myrkyllä, jonka jäljet johtavat vääjäämättä Venäjälle.
Eurooppa 14.3.2018 18:30
Pelastushenkilökuntaa Salisburyn kaupungissa Etelä-Englannissa, jossa Sergei Skripalin myrkytys tapahtui.
Pelastushenkilökuntaa Salisburyn kaupungissa Etelä-Englannissa, jossa Sergei Skripalin myrkytys tapahtui. © MATT DUNHAM / AP / LEHTIKUVA

Venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal, 66, ja hänen tyttärensä Julia Skripal, 33, makaavat edelleen sairaalassa kriittisessä tilassa. Rikostutkinta on käynnissä.

Pääministeri Theresa May ilmoitti keskiviikkona 14. maaliskuuta, että Britannia karkottaa maasta 23 venäläisdiplomaattia. Myös korkean tason tapaamisia maiden välillä perutaan.

Venäjän osallisuutta myrkytykseen pidetään itsestäänselvyytenä, mutta murhayrityksen motiivista on esitetty monenlaisia teorioita.

Yksinkertaisimman selityksen mukaan kysymyksessä oli Kremlin voimannäyte ja kosto petturille, joka oli tuomittu Venäjällä salaisten tietojen vuotamisesta Britannian tiedustelupalvelulle MI6:lle.

”Kysymyksessä oli kosto ja varoitus, jolla haluttiin osoittaa, että Kremlin ja sen sotilastiedustelu kädet ulottuvat kaikkialle”, sanoo presidentti Vladimir Putinin tunnetuimpiin arvostelijoihin kuuluva liikemies ja demokratia-aktivisti Mihail Hodorkovski saksalaisen televisiokanava ZDF:n haastattelussa.

Hodorkovaski asuu nykyisin Lontoossa. Hänet tuomittiin Venäjällä kyseenalaisilla syytteillä  kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen, mutta Putin armahti hänet Sotšin olympiakisojen alla joulukuussa 2013.

Hodorkovski pitää itsestään selvänä, että Putin oli antanut myrkytysoperaatiosta henkilökohtaisen käskyn. Muu tarkottaisi, että hän olisi menettänyt otteensa Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:sta ja se toimisi omin päin.

Julkisuudessa on ihmetelty, miksi Kreml olisi käyttänyt murhayrityksessä sotilaskäyttöön tarkoitettua hermomyrkkyä, jonka kehittely aloitettiin Neuvostoliitossa ja jäljet johtavat vääjäämättä Venäjälle. Venäjän tiedustelupalvelun entinen työntekijä arvelee Kommersant -lehdessä, että tarkoituksena oli yksinkertaisesti herättää huomiota.

”Kysessä on erittäin likainen menetelmä, sillä on olemassa riski, että se saastuttaa myös muita ihmisiä. Käytössä on paljon hienostuneempia menetelmiä, joita ammattilaiset käyttävät.”

Historiantutkija Juri Felštinskin mielelestä Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytys osoittaa, ettei Putin katso enää tarpeelliseksi noudattaa mitään sääntöjä tastelussaan länsimaita vastaan. Hänen mukaansa jo toisen entisen agentin Aleksander Litvinenkon murha vuonna 2006 todisti Kremlille, ettei tällaisista rikoksista seuraa rangaistusta.

 

Brittiläisen The Guardian-lehden toimittajat Luke Harding ja Andrew Roth uskovat, että operaatio saattaa liittyä Venäjän lähestyviin presidentinvaaleihin.

Kreml on huolissaan alhaisesta äänestysaktiivisuudesta. Uuden konfliktin toivotaan innostavan ihmisiä äänestämään Putinia, kun se esitetään televisiossa länsimaiden salaliittona Venäjää vastaan.

Harding ja Roth muistuttavat, että Putinin kannatus kääntyi nousuun Krimin niemimaan valloituksen jälkeen länsimaiden tuomioista ja pakotteista huolimatta. Hän pystyi luomaan Krimin  avulla isänmaallisen hurmoksen, joka hajotti samalla Venäjän opposition.

The Guardianin haastattelema entinen ulkoministeriön neuvonantaja uskoo puolestaan, että Skripal ei ollut hyökkäyksen varsinainen kohde vaan pelkkä väline.

”Todellinen kohde oli Britannia”, hän sanoo. ”En usko, että kysymys oli Skripalista. Kyseessä oli geopoliittinen isku.”

Venäjän tunnetuimpiin nykykirjailijoihin kuuluva Boris Akunin arvioi, että Kreml toivoo Britannian kostoa, joka kohdistettaisiin Lontoossa asuviin venäläisiin oligarkkeihin ja heidän omaisuuteensa. Jos heidän elämänsä Britanniassa muuttuu vaikeaksi, he paalaavat rahoineen takaisin Moskovaan.

 

Tiedusteluasiantuntijoiden mukaan vakoilun kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu, että kansainvälisessä agenttienvaihdossa vapautetuille taataan koskemattomuus uudessa kotimaassa. Tämän periaatteen olisi pitänyt päteä myös Skripaliin, joka vapautettiin vuonna 2010 Yhdysvaltain ja Venäjän välisessä kylmän sodan tyylisessä vakoojien vaihdossa Wienin lentokentällä.

Skripal sai turvapaikan Britanniasta ja hänen kerrotaan viettäneen sen jälkeen hiljaiseloa Salisburyssa Etelä-Englannissa. Julkisuudessa on kuitenkin epäilty, että Skripal olisi jatkanut työtään MI6:n palveluksessa. Hänen kerrotaan paljastaneen MI6:lle kymmeniä Euroopassa työskennelleitä venäläisagentteja.

Toisen suositun teorian mukaan Skripal vaiennettiin, koska hän tiesi liian paljon Putinin menneisyydestä.

Britannian tiedustelupalvelu värväsi Skripalin palvelukseensa hänen toimiessaan Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agenttina Espanjassa 1990-luvulla. Tätä kautta hänen kohtalonsa saattaa liittyä Aleksander Litvinenkon 12 vuoden takaiseen salamurhaan. Litvinenko myrkytettiin vuonna 2006 poloniumilla Lontoon keskustassa sijaitsevassa Millennium-hotellin baarissa.

Tapaus on hiertänyt pitkään Venäjän ja Britannian suhteita. Brittitutkijat totesivat vuonna 2016 julkaistussa loppuraportissaan, että FSB:n agentit  Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun murhasivat Litvinenkon tiputtamalla hänen teekuppiinsa radioaktiivista poloniumia.

Raportin mukaan he toimivat ”suurella todennäköisyydellä” FSB:n ohjeiden mukaisesti. FSB:n johtajana oli tuolloin Nikolai Patrušev, joka kuuluu presidentti Putinin lähipiiriin.

Litvinenko oli tutkinut Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n ja Espanjassa toimivien venäläisten rikollisliigojen yhteyksiä. Hän oli keskittynyt erityisesti niin sanotun Tambovin rikollisliigan toimintaan.

Tambovin mafian johtaja Vladimir Kumarin salakuljetti heroiinia Afganistanista Uzbekistanin ja Pietarin kautta Länsi-Eurooppaan. Litvinenkon mukaan toiminnassa oli mukana myös KGB:n korkeita virkamiehiä, kuten Vladimir Putin ja Nikolai Patrušev. Putinin on väitetty sekaantuneen aikoinaan myös rahanpesuun ja hämäriin kiinteistökauppoihin Espanjassa.

Venäjän mafian toimintaa puidaan parhaillaan Madridissa helmikuussa 2018 alkaneessa oikeudenkäynnissä. Syyttäjien mukaan kaksi Venäjän tunnetuinta rikollisjärjestöä, Tambovin ja Malyševin mafiat ovat pesseet 50 miljoonaa euroa Espanjan kiinteistömarkkinoilla.

Yksi syytetyistä on Venäjän valtapuolueen, Yhtenäisen Venäjän kansanedustaja Vladislav Reznik. Jutun päätekijät Gennadi Petrov ja Aleksander Mališev ovat yhä vapaalla jalalla ja heidän uskotaan oleskelevan Venäjällä.

 

Skripalin sukulaiset ovat epäilleet, että Venäjän turvallisuuspalvelut seurasivat häntä Salisburyssa. Heidän mukaansa Skripalin poika sai viime vuonna surmansa Pietarissa epäilyttävissä olosuhteissa.

Britanniassa on tapahtunut viime vuosina myös muita epäilyttäviä kuolemantapauksia. Sveitsin viranomaisia 150 miljoonan punnan rahanpesututkinnassa avustanut liikemies Aleksandr Perepilitšnyi sai surmansa juoksulenkillä Lontoossa marraskuussa 2012. Poliisit eivät katsoneet, että tapaukseen olisi liittynyt rikosta, vaikka kuollut oli hyväkuntoinen ja vasta 44-vuotias.

Putinin kaudella Venäjältä paennut suurliikemies Boris Berezovski löydettiin kuolleena kotoaan maaliskuussa 2013. Tutkimuksissa ei saatu täyttä varmuutta siitä, oliko kyseessä itsemurha vai murha.

Berezovskin läheinen ystävä, Aeroflotin entinen johtaja Nikolai Gluškov väitti, että Berezovski murhattiin. Hän sai Britanniasta turvapaikan vuonna 2010 ja pelkäsi olevansa itsekin tappolistalla.

Gluškov löydettiin maanantaina 12. 3. kuolleena kotoaan Lontoossa. Lehtitietojen mukaan ruumiissa oli jälkiä kuristuksesta, mutta yhteyttä Skripalin myrkytykseen ei ole poliisin mukaan löytynyt.

Lehtitietojen mukaan Gluškovilla oli takavuosina yhteyksiä Andrei Lugovoihin, jota syytetään Britanniassa Litvinenkon polonium-murhasta.