Puola ajautui kahnauksiin EU:n ja Saksan kanssa – ”Tämä on Putinin ohjattua demokratiaa”

EU:n komissio pohtii rangaistuksia ja yrittää hillitä unionin sisäistä riitelyä.
Eurooppa 12.1.2016 20:00
”He haluavat taas hallita Puolaa”, lukee puolalaisen Wprost-lehden kannessa. Kun klikkaat kuvan oikean ylänurkan nuolia, näet kannen kokonaan. © Wprost

Puolan uusi hallitus on liittynyt viime viikkoina Unkarin rinnalle EU:n sisäiseen kansallismieliseen konservatiivirintamaan, joka haastaa avoimesti unionin demokraattisia periaatteita. Samalla Puolaan kohdistuva kritiikki on kasvanut sekä EU:n komissiossa että Saksassa.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker yrittää liennyttää tilannetta komission ylimääräisessä kokouksessa keskiviikkona Brysselissä. Tarkoituksena on keskustella muun muassa Puolan uudesta medialaista, joka väitetään uhkaavan sananvapautta.

Laki alistaa valtion omistaman yleisradioyhtiön (TVP) tiukasti hallituksen valvontaan ja antaa sille oikeuden nimittää ja erottaa TVP:n johtajia. Neljä kanavajohtajaa ilmoitti eroavansa oma-aloitteisesti jo sunnuntaina 10. tammikuuta.

Kymmenettuhannet puolalaiset osoittivat viime lauantaina mieltään lakia vastaan Varsovassa ja muissa kaupungeissa. Myös Euroopan neuvosto ja kansainväliset journalistijärjestöt katsovat lain loukkaavan sananvapautta.