Porošenko luovutti: Ukrainan joukot vetäytyvät Debaltsevesta

Putin ja kapinalliset saavuttivat tavoitteensa, EU uhkaa Venäjää uusilla pakotteilla.
Eurooppa 18.2.2015 14:03
Separatistitaistelija seisoi vahdissa lähellä Debaltseven kaupunkia 17. helmikuuta 2015. © VASILY MAXIMOV / LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Ukrainan presidentti Petro Porošenko ilmoitti keskiviikkona, että Ukrainan armeijan joukot alkavat vetäytyä Debaltseven kaupungista, jossa on käyty kiivaita taisteluja viime sunnuntaina voimaan tulleen Minskin tulitaukosopimuksen jälkeen.

Porošenkon mukaan noin 80 prosenttia Ukrainan joukoista on poistunut kaupungista. Hän kertoi antaneensa vetäytymiskäskyn jo tiistai-iltana sen jälkeen, kun kapinalliset olivat estäneet Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoiden pääsyn kaupunkiin. Vetäytyminen tapahtuu hänen mukaansa "järjestäytyneesti".

Kapinalliset kertoivat jo aamulla, että sadat ukrainalaiset sotilaat olivat antautuneet ja luovuttaneet aseensa. Tilanteesta on kuitenkin vaikea saada tarkkaa kuvaa, sillä taistelualueella ei ole länsimaisia toimittajia eikä muita riippumattomia tarkkailijoita.

Debaltseven lähistöllä ollut uutistoimisto AP:n toimittaja kertoi aamulla nähneensä Ukrainan armeijan joukkoja, jotka perääntyivät kaupungista. Hänen mukaansa sotilaat ovat vihaisia, koska hallitus ei ollut lähettänyt alueelle lisää joukkoja.