Pikkurikollisesta tulee jihadisti usein vasta vankilassa – EU etsii keinoja radikalisoitumisen ehkäisyyn

Tutkijoiden mukaan yksi voimakkaimmista ääriajatteluun johtavista syistä on katkeroituminen joko todelliseen tai kuviteltuun väärinkohteluun.
Eurooppa 4.7.2018 12:20
Ääri-islamilaiset terroristit iskivät Maalbekin metroasemalle Brysselissä maaliskuussa 2016. Itsemurhaiskussa sai surmansa 32 ihmistä.
Ääri-islamilaiset terroristit iskivät Maalbekin metroasemalle Brysselissä maaliskuussa 2016. Itsemurhaiskussa sai surmansa 32 ihmistä. © ANNIINA LUOTONEN / LEHTIKUVA

Merkittävä osa eurooppalaisista jihadisteista on taustaltaan maallistuneita pikkurikollisia, arvioi terrorismiin erikoistunut verkkojulkaisu Perspectives on Terrorism. Terroritekoihin valmiita radikaaleja heistä tulee usein vasta vankilassa.

Tähän mekanismiin yritetään nyt puuttua Euroopan unionin rahoittamalla ohjelmalla, joka otetaan käyttöön Belgiassa syksystä 2018 alkaen. Mikäli kokemukset ovat hyviä, kokeilua on tarkoitus laajentaa myös muihin EU-maihin.

Niin kutsutun Césure-ohjelman tarkoitus on tarjota vangeille sekä motivaatio että keinot sijoittua vankeusajan jälkeen osaksi yhteiskuntaa sen sijaan, että he asettuisivat sotaan sitä vastaan.

Käytännössä ohjelman tavoitteena on löytää pahimmassa radikalisoitumisvaarassa olevat nuoret vangit mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.