Paavi lainasi joulupukin kylkiluun Venäjälle – Putin painoi otsansa arkulle ja teki kolme ristinmerkkiä

Pyhä Nikolaus on suosittu pyhimys. Hänen luunsa toimivat politiikan välineinäkin.
Eurooppa 14.6.2017 20:47
Venäjän ortodoksinen patriarkka Kirill suuteli 21. toukokuuta 2017 Moskovassa arkkua, jossa on Pyhän Nikolauksen kylkiluu.
Venäjän ortodoksinen patriarkka Kirill suuteli 21. toukokuuta 2017 Moskovassa arkkua, jossa on Pyhän Nikolauksen kylkiluu. © ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP / Lehtikuva

Katolisen ja ortodoksisen maailman suosituimpiin pyhimyksiin kuulunut Pyhä Nikolaus on  joulupukin kantaisä. Hänen kotiosoitteensa on kuitenkin jo yli 900 vuoden ajan ollut Largo Abate Elia 13, Bari, Italia, eikä Korvatunturi.

Osoitteessa sijaitsee mahtava katedraali, jonka kryptassa Pyhän Nikolauksen luut ovat levänneet sen jälkeen, kun barilaiset merimiehet vuonna 1087 tekivät onnistuneen ryöstöretken pyhimyksen kotiseuduille Lounais-Turkkiin.

He kaappasivat luut turvaan Nikolauksen kotikirkosta, joka oli joutunut muslimien nopeasti edenneen maailmanvalloituksen jalkoihin.

Nyt yksi Nikolauksen kylkiluista on paavi Franciscuksen ja Venäjän ortodoksisen patriarkan Kirillin historiallisella sopimuksella lainattu kahdeksi kuukaudeksi Venäjälle. Siellä sen palvonta on yltynyt suoranaiseksi kansanliikkeeksi.