Osa EU-maista uhkaa lipsua brexit-rintamasta – Ranska, Espanja ja Puola yrittävät ajaa omia etujaan

EU:n komissio kehottaa pitämään rivit suorina. Liika pehmoilu Britannian kanssa voi hajottaa unionin rivit ja vesittää koko brexit-sopimuksen.
Eurooppa 28.1.2019 12:20
Brexitiä vastustavat mielenosoittajat kaatoivat rakentamansa "muurin" Newryssä Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla 26. tammikuuta 2019.
Brexitiä vastustavat mielenosoittajat kaatoivat rakentamansa "muurin" Newryssä Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla 26. tammikuuta 2019. © Paul Faith / AFP / Lehtikuva

Britannian kova EU-ero näyttää yhä todennäköisemmältä ja sen päivämäärä lähestyy. Osa EU-maista on nyt ryhtynyt pohtimaan omiin kansallisiin intresseihinsä perustuen mahdollisuutta, että ne tulisivat Britanniaa vastaan enemmän kuin komission ohjeet antaisivat myöten.

Muun muassa Ranska, Espanja ja Puola ovat antaneet ymmärtää, että kovan brexitin välittömistä seurauksista Britannian suhteen tulisi joustaa komission ohjeistusta enemmän. Komissio kehottaa kuitenkin pitämään nyt rivit suorina.

EU:n komissio löi vuoden 2018 lopulla lukkoon suuntaviivat, joiden perusteella unionin jäljellejäävien jäsenvaltioiden tulisi kohdella Britanniaa, jos se eroaa unionista ilman sopimusta.