Orbánin voitto: Takaraja umpeutui, ”Soros-yliopisto” lähtee Budapestista – Euroopassa kritiikki vaimeni, Yhdysvallat pyörsi tukensa

Lehtitiedon mukaan Helsingissä sovittiin, että Viktor Orbán ja Euroopan kansanpuolue pidättyvät arvostelemasta toisiaan ennen Euroopan parlamentin vaaleja.
Eurooppa 3.12.2018 20:50
Mielenosoittajat puolustivat CEU-yliopistoa Budapestissä 9. huhtikuuta 2017.
Mielenosoittajat puolustivat CEU-yliopistoa Budapestissä 9. huhtikuuta 2017. © JANOS MARJAI / AP / Lehtikuva

Nyt se on varmaa.

”Soros-yliopistona” tunnettu Keski-Euroopan yliopisto (CEU) joutuu lähtemään Budapestista. Se siirtää ydintoimintonsa Itävallan pääkaupunkiin Wieniin, jossa opetus alkaa syksyllä 2019.

”Tällaista ei ole ennen koettu. Amerikkalainen oppilaitos häädetään Nato-maasta. Eurooppalainen oppilaitos pakotetaan ulos EU-maasta”, sanoi rehtori Michael Ignatieff Budapestissa 3. joulukuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vuonna 1991 perustettu ja kansainvälisessä tiedemaailmassa korkealle arvostettu CEU myöntää pääasiassa amerikkalaisia mutta jonkin verran myös unkarilaisia tutkintoja. Liikanimensä ”Soros-yliopisto” se on saanut perustajansa, miljardööri George Sorosin mukaan.

CEU:n itse asettama takaraja sopimuksen saavuttamiseksi Unkarin hallituksen kanssa umpeutui lauantaina 1. joulukuuta, jolloin opiskelijat järjestivät symboliset ”hautajaiset” akateemiselle vapaudelle.

”Tämä on ensimmäinen kerta Euroopassa sen jälkeen, kun natsit sulkivat Oslon yliopiston vuonna 1943 Norjassa”, tviittasi belgialainen europarlamentaarikko Guy Verhofstadt synkän viestinsä hautajaiskulkueelle.


Jos tviitti ei näy, voit lukea sen täältä.

Liberaaleihin kuuluva Verhofstadt syyttää CEU:n lähdöstä paitsi Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia myös EU-parlamentin suurinta ryhmittymää, Euroopan kansanpuoluetta (EPP), johon Orbánin johtama Fideszkin kuuluu.

”EPP vain katsoo vierestä, kun Eurooppaa häpäistään.”

Orbán ei puolestaan ole suostunut allekirjoittamaan jo runsas vuosi sitten neuvoteltua perussopimusta, joka olisi taannut CEU:n tulevaisuuden Unkarissa.

 

Verhofstadtin väite sai vahvistusta viikonvaihteessa, kun Magyar Hang -lehti julkaisi Slovakian unkarilaisia edustavan europarlamentaarikon Pál Csákyn haastattelun.

Lehtijutussa Csáky väittää, että EPP:n johtokaksikko Manfred Weber ja Joseph Daul olisivat tehneet Orbánin kanssa ”sopimuksen” EPP:n kokouksessa Helsingissä marraskuussa 2018.

”He sopivat pidättäytyvänsä molemminpuolisesta kritiikistä ennen keväällä 2019 pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja”, Csáky sanoo.

Myös Csákyn edustama unkarilaispuolue SMK kuuluu EPP:hen. Haastattelussa Csáky antaa ymmärtää, että olisi ollut läsnä sopimusta tehtäessä.

Csáky toimi Slovakian varapääministerinä 1998–2006 ja vastasi maansa EU-asioista sekä vähemmistö- ja ihmisoikeuskysymyksistä.

 

Myös Yhdysvallat näyttää vetäneen tukensa CEU:lta.

Asiasta kertoo amerikkalainen Washington Post -lehti otsikolla ”Trumpin hallinto yritti pelastaa yhdysvaltalaisen yliopiston olemalla kiltti yksinvaltiaalle – mutta epäonnistui”.

Vielä lokakuussa 2018 Yhdysvaltain Unkarin-suurlähettiläs David B. Cornstein sanoi pitävänsä CEU:n pysymistä Budapestissa tavoitteena, jonka eteen hän tekisi kaikkensa.

”CEU on hyvin tärkeä amerikkalaisille, ja se on tärkeä myös Trumpin hallinnolle, koska CEU on amerikkalainen instituutio.”

Nyt Cornstein kuvaa Orbánia ”ystäväksi” ja syyttääkin yllättäen Sorosia siitä, ettei tämä ole kyennyt luomaan hyviä suhteita Unkarin pääministeriin.

”Kyse on kahden miehen välisestä ottelusta”, Cornstein sanoi.

”Eikä sillä ole mitään tekemistä akateemisen vapauden kanssa.”

 

CEU:n vaikeudet alkoivat kevättalvella 2017, jolloin Orbánin hallinto muutti ulkomaisia yliopistoja koskevaa lainsäädäntöä.

Uuden lain, niin sanotun Lex-CEU:n mukaan kaksoistutkintoja myöntävillä yliopistoilla on oltava opetustoimintaa molemmissa maissa, CEU:n tapauksessa myös New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Lisäksi opetustoiminnasta on oltava maiden hallitusten välinen kirjallinen sopimus.

CEU sopi opetustoiminnasta New Yorkissa toimivan Bard Collegen kanssa kesällä 2017. Unkarin hallituksen ja New Yorkin osavaltion välinen sopimus valmistui syksyllä 2017. Siitä lähtien paperi on odottanut allekirjoitusta pääministeri Viktor Orbánin pöydällä.

Unkarin hallitus puolestaan väittää, ettei CEU:n amerikkalaisella kumppanilla ole lain edellyttämää opetustoimintaa eikä edes tiloja Yhdysvalloissa.

CEU:ssa on noin 1 500 opiskelijaa yli sadasta maasta ja 400 työntekijää. CEU jatkaa kuitenkin unkarilaisten tutkintojen myöntämistä Budapestissa – ainakin toistaiseksi.

”Soros-yliopisto lähtee ja jää. Kaikki tietävät, että merkittävä määrä kursseista jää Budapestiin”, tviittasi https://twitter.com/zoltanspox  valtiosihteeri Zoltán Kovács tiedotustilaisuuden jälkeen 3. joulukuuta.


Jos tviitti ei näy, voit lukea sen täältä.

”Tämä ei ole mitään muuta kuin Soros-tyylistä poliittista juonittelua, eikä se ansaitse hallituksen huomiota.”

Unkarilaissyntyinen ja juutalaistaustainen George Soros on pääministeri Viktor Orbánin arkkivihollinen. Orbán syyttää Sorosia Euroopan ”pakkoasuttamisesta” muslimitaustaisilla siirtolaisilla.