Olin kuolla terroristin luoteihin Wienin synagogan edustalla – lämpimänä elokuun päivänä vuonna 1981

Seitenstettengasse on ollut näyttämönä julmuuksille ennenkin, kirjoittaa toimittaja Katri Merikallio.
Eurooppa 4.11.2020 13:33
Toimittaja Katri Merikallio (kolmas oikealta) seurasi, kun poliisit kantoivat loukkaantunutta ihmistä Wienin kadulla 29. elokuuta 1981. © Richard Melloul/Sygma via Getty Images

Elokuu 29. päivä vuonna 1981 oli erityisen lämmin Itävallan Wienissä. Vain muutama viikko aiemmin oli päättynyt ensimmäisen kesätoimittajapestini Länsiväylä-lehdessä Espoossa, ja nautin vapaudestani interreilaamalla halki Euroopan. Vielä muutama lepopäivä Wienissä ennen opintojen alkua Saksassa.

Yksi kaupungin mielenkiintoisista nähtävyyksistä on 1820-luvulla rakennettu synagoga Seitenstettengasse 4:ssä aivan vanhan keskustan ytimessä, juutalaiskaupunginosassa. Natsit olivat tuhonneet synagogan pahoin kristalliyönä 1938, ja se oli avattu uudelleen vasta 1963. Sen halusin nähdä.

Päivä oli jo pitkällä, ja takanani oli toistakymmentä kilometriä kävelyä ympäri kaupunkia. Kengät hiersivät, janotti. Päätin istahtaa hetkeksi kulman takana olevan pyhän Rupertin kirkon edustalle. Sekin olisi mielenkiintoinen nähtävyys, mutta kiinni.