Angela Merkelin lähtölaskenta alkoi – ”Suuri osa parlamenttiryhmästä on tyytymätön kansleriin”

Radikaalioikeiston kannatus kasvaa, liittokanslerin luottamus mitataan joulukuun puoluekokouksessa.
Eurooppa 1.10.2018 20:50
Liittokansleri Angela Merkel Saksan liittopäivien täysistunnossa 27. syyskuuta
Liittokansleri Angela Merkel Saksan liittopäivien täysistunnossa 27. syyskuuta © MICHAEL SOHN / AP / LEHTIKUVA

BERLIINI – Saksa viettää yhdistymisensä 28. vuosijuhlaa keskiviikkona 3. lokakuuta syvän poliittisen hajaannuksen merkeissä. Liittokansleri Angela Merkel on menettänyt valtavan siivun auktoriteetistaan ja hänellä on suuria vaikeuksia pitää eripurainen hallituksensa koossa.

Merkelin neljäs hallitus syntyi viime maaliskuussa pihtisynnytyksellä lähes puoli vuotta kestäneiden hallitusneuvottelujen jälkeen. Sosiaalidemokraatit alistivat hallitussopimuksen vielä jäsenäänestykseen, jossa kolmasosa vastusti puolueen kannatusta syövää yhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa.

Hallituksessa SPD on kuitenkin esiintynyt sopuisammin kuin Merkelin johtaman CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU, joka on kinastellut liittokanslerin kanssa ennen kaikkea maahanmuutosta.

Angela Merkel oli pitkään Saksan ylivoimaisesti suosituin poliitikko, mutta tuoreen kyselyn mukaan vain 17 prosenttia saksalaisista on tyytyväisiä hänen työhönsä. Monilla paikkakunnilla itäisessä Saksassa Merkeliä suorastaan vihataan, vaikka hän on itsekin taustaltaan itäsaksalainen.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu