Nuorten eurooppalaisten usko demokratiaan horjuu: luottamus pienintä Ranskassa, Suomessa vähäisempää kuin Ruotsissa tai Saksassa

Euroopan unionia nuoret arvostavat. Parlamenttivaalien tärkeimpinä teemoina he pitävät maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiä.
Eurooppa 7.5.2019 07:30
Nuorten ilmastomielenosoitus Saksan Hannoverissa 3. toukokuuta 2019.
Nuorten ilmastomielenosoitus Saksan Hannoverissa 3. toukokuuta 2019. © JULIAN STRATENSCHULTE / AP / Lehtikuva

Uuden tutkimuksen mukaan 16–26-vuotiaille eurooppalaisille EU-parlamenttivaalien tärkeimmät asiakysymykset liittyvät maahanmuuttoon ja ympäristöön. Saksalaisen TUI-säätiön Young Europe 2019 -verkkotutkimuksessa EU nähdään tässä ikäryhmässä kannatettavana poliittisena hankkeena, mutta samalla nuorten mielestä heidän ääntään ei kuulla riittävästi.

Demokratiaa piti parhaana valtiomuotona 58 prosenttia ikäryhmän eurooppalaisista. Tutkimus kuitenkin paljasti, että joissakin Euroopan maissa enää selvästi alle puolet ikäryhmään kuuluvista vastaajista uskoo demokratiaan.

Ranskalaisten kohdalla luku oli vain 38 prosenttia, Italiassa ja Puolassa 46 prosenttia. Kreikassa luku oli 73, Saksassa ja Ruotsissa 66 sekä Tanskassa 65 prosenttia. Nuorista suomalaisista 62 prosenttia piti demokratiaa parhaana vaihtoehtona.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu