Näin syntyi 2000 metriä pitkä makkara – lihoiksi 28 sikaa

Serbian makkarafestivaalilla riitti syötävää.
Eurooppa 3.3.2015 19:30
Makkaraa letitettiin festivaalilla Turijassa Serbiassa 28. helmikuuta 2015. © Darko Vojinovic / AP / LEHTIKUVA

Makkarafestivaalilla Turijan kylässä Serbiassa tehtiin makkaraa niin sanotusti pitkällä kaavalla. Lihoiksi pantiin 28 sikaa – yli 3400 kiloa ja makkaraa syntyi yli kaksi kilometriä, tarkalleen ottaen 2031 metriä.

Jos jättimakkaran vetäisi suoraksi Helsingin kaduille, se yltäisi Oopperalta Helsinginkadun ja Mannerheimintien risteyksestä aina Erottajaa ylös Ludviginkadun kulmaan asti. Autolla matkan ajaa seitsemässä minuutissa, ruuhkassa kauemmin.

Sianlihan lisäksi makkaraan käytettiin muita tarveaineita seuraavasti: 60 kiloa suolaa, 26 kiloa kuivattua paprikaa, viisi kiloa pippuria ja viisi kiloa valkosipulia. Veden määrästä saati muun nesteen käytöstä ei ole tietoa.

Reseptissä lienee myös jokin salainen ainesosa, josta serbikokit eivät hiisku. Makkaran jauhoisuudesta ei ole kuulunut valituksia.