Muukalaisvastainen Pegida heräsi henkiin ja raivoon – ”Muslimit tulevat tänne rahan perässä”

Järjestöä vastustavat saksalaiset ovat myös aktivoituneet: ”He ovat primitiivisiä ihmisiä.”
Eurooppa 17.9.2015 19:30

Maanpetturit! Maanpetturit!”

”Merkelin on erottava!”

Saksan hallitusta arvostelevat iskulauseet kaikuivat Dresdenin illassa, kun yli viisituhatta ihmistä kokoontui kaupungin vanhaan keskustaan maanantai-iltana 14. syyskuuta.

Liittokansleri Angela Merkelin liberaali maahanmuuttopolitiikka on nostattanut jännitteitä varsinkin itäisessä Saksassa, ja Dresdenin muukalaisvastaisen Pegida-liikkeen kannatus on taas nousussa.

Pegida on järjestänyt viime syksystä lähtien marsseja, joilla vastustetaan Saksan ”islamisoitumista”. Marssit vetivät enimmillään yli 25 000 ihmistä. Mielenosoitukset hyytyivät talven mittaan, mutta nyt koko Eurooppaa vaivaava pakolaiskriisi on kärjistänyt tilanteen uudelleen.

Pegida-liikkeen johtaja Lutz Bachmann haukkui puheessaan Merkelin lisäksi kaikki Saksan perinteiset puolueet. Samalla hän ilmoitti, että Pegida perustaa oman puolueen ja pyrkii valtaan sekä paikallisissa että valtakunnallisissa vaaleissa.

”Pegidalla on vaikutusvaltaa”, Bachmann sanoi. Hänen mukaansa liikkeen aiheuttama paine sai hallituksen kääntämään kelkkansa ja aloittamaan rajatarkastukset uudelleen.

Bachmann esitti hallitukselle myös kokonaan uuden vaatimuksen. Saksan on muutettava politiikkaansa ja lisättävä yhteistyötä Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa, hän sanoi.

 

Lutz Bachmann on kiistelty henkilö Dresdenissä. Häneen kohdistuvat natsisyytökset saivat lisäpontta viime talvena, kun sosiaalisessa mediassa kiersi kuvia, joissa hän poseerasi Adolf Hitler –viiksissä.

Bachmann on ammatiltaan graafinen suunnittelija. Hän on syyllistynyt nuoruudessaan moniin rikoksiin kuten pahoinpitelyihin, murtoihin ja huumekauppaan.

Bachmann on karismaattinen puhuja ja saa kuulijansa innostumaan. Brysselin virkakoneisto ja Yhdysvallat ovat hänelle vihollisia, ja uusin ystävä näyttää löytyvän Moskovasta.

Stefan, 33, kuuntelee Bachmannin puhetta ja intoutuu välillä kannustaviin välihuutoihin. Hän kertoo olevansa entinen sotilas ja muuttaneensa Dresdeniin Düsseldorfista kolme vuotta sitten. Tällä hetkellä hän on työtön.

”Muslimit tulevat tänne rahan perässä”, hän sanoo. ”Mutta meillä on omiakin köyhiä, eikä kukaan huolehdi heistä.”

Dresden on ollut alusta alkaen Pegidan vahvinta tukialuetta, vaikka koko Saksin osavaltiossa asuu vain nelisentuhatta muslimia eli vaivaiset 0,1 prosenttia alueen väestöstä.

Kaupungin eteläpuolella sijaitsevassa Heidenaussa puhkesi elokuun lopulla väkivaltaisia katutaisteluja, kun uusnatsit osoittivat väkivaltaisesti mieltään kaupunkiin suunniteltua pakolaiskeskusta vastaan.

Yli 30 poliisia loukkaantui yhteenotossa.

 

Pegidan vastustajat ovat myös aktivoituneet. Kansalaisjärjestöjen, opiskelijoiden ja liittopäiväpuolueiden järjestämille vastamarsseille on osallistunut tuhansia ihmisiä.

Tuhannet kaupunkilaiset ovat lahjoittaneet myös rahaa Dresdeniin tulleiden 4 000 pakolaisen auttamiseksi.

Eläkkeellä oleva insinööri Andreas Rubbel pelkää, että Pegida tuhoaa Dresdenin maineen suvaitsevana kulttuurikaupunkina.

”Pegidan kannattajat ovat elämässään pettyneitä ihmisiä, jotka kohdistavat nyt vihansa hallitukseen ja valtioon”, hän sanoo. ”He ovat primitiivisiä ihmisiä, jotka eivät siedä erilaisia mielipiteitä. Ei heidän kanssaan voi keskustella.”

Saksaan uskotaan tulevan tänä vuonna jopa miljoona turvapaikanhakijaa. Kovin paine on kohdistunut eteläisen Baijerin osavaltion pääkaupunkiin Müncheniin, jonne saapuville pakolaisille ei löydy enää majoituspaikkoja.

 

Tätä on Pegida

  • Perustettiin Dresdenissä lokakuussa 2014.

  • Nimi on lyhenne sanoista Patriotischen Europäer gegen die islamisierung des Abendlandes (Isänmaaliset eurooppalaiset länsimaiden islamisoitumista vastaan).

  • Vastustaa hallituksen liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa.

  • Toimii Leipzigissa nimellä Legida.

  • Yrittänyt järjestää mielenosoituksia myös Berliinissä nimellä Bergida mutta varsin huonolla menestyksellä.

  • Toimintaa on yritetty laajentaa myös Britanniaan, Ruotsiin, Itävaltaan ja Sveitsiin, mutta liike ei ole saavuttanut ulkomailla merkittävää suosiota.