Münchenissä viritellään uutta maailmanjärjestystä – ”Kansainvälinen turvallisuus hataralla pohjalla”

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson suhtautuu torjuvasti venäläisten lähentelyyn.
Eurooppa 17.2.2017 12:30
Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel (vas.) Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelivat Bonnissa G20-ryhmän kokouksessa 16. helmikuuta.
Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel (vas.) Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelivat Bonnissa G20-ryhmän kokouksessa 16. helmikuuta. © MICHAEL PROBST / AP / Lehtikuva

Kymmenen vuotta sitten Venäjän presidentti Vladimir Putin piti Münchenin turvallisuuskonferenssissa käänteentekevän puheen, jonka seuraukset johtivat Ukrainan kriisiin ja suurvaltojen uuteen kylmään sotaan.

Noustuaan valtaa 2000-luvun vaihteessa Putin toivoi pitkään, että Venäjä kutsuttaisiin Naton jäseneksi. Vuonna 2007 mieli oli kuitenkin muuttunut ja hän aloitti puheensa sarjalla hyökkäyksiä Yhdysvaltoja vastaan.

Hän syytti Natoa ja Yhdysvaltoja uuden kilpavarustelun kiihdyttämisestä Euroopassa ja korosti, ettei Venäjää voi enää sivuuttaa maailmanpoliittisissa ratkaisuissa.

Nyt Münchenistä odotetaan jälleen historiallisia viestejä, kun turvallisuuskokous pääsee käyntiin tänään perjantaina iltapäivällä.