Merkelin liittolaisille povataan murskatappiota Baijerissa – Vihreät nousi yllättäen ykköshaastajaksi

Maahanmuuttovastaiselle AfD:lle luvassa 10-14 prosenttia osavaltiovaalien äänistä.
Eurooppa 12.10.2018 07:28

CSU:n johtohenkilöitä puoluekokouksessa 15. syyskuuta 2018. Vasemmalta Baijerin pääministeri Markus Söder, puolueen puheenjohtaja Horst Seehofer, pääsihteeri Markus Blume ja varapääsihteeri Daniela Ludwig. © MATTHIAS SCHRADER / AP / LEHTIKUVA

BERLIINI–Saksan eteläisen Baijerin osavaltioparlamentin vaalit ovat perinteisesti tylsät. Kysymys on ollut lähinnä siitä, saako kristillissosiaalinen valtapuolue CSU yli 50 prosenttia äänistä vai ei.

Ensi sunnuntaina 14. lokakuuta järjestettävistä vaaleista on tulossa kuitenkin erittäin jännittävät, sillä niillä on vaikutuksia myös valtakunnanpolitiikkaan.

CSU on liittokansleri Angela Merkelin johtamien kristillisdemokraattien tärkein liittolainen Puolueelle ennustettu murskatappio vaikeuttaisi hallituksen asemaa entisestään.

CDU ja CSU muodostavat Saksan liittopäivillä yhteisen ryhmän, vaikka katolisuuteen nojaava CSU on selvästi konservatiivisempi kuin CDU. Pelin henkeen kuuluu, ettei CDU osallistu Baijerin vaaleihin eikä CSU haasta sitä muissa osavaltioissa.

Puolueiden yhteistyö on rakoillut pahasti kolme vuotta sitten puhjenneen maahanmuuttokriisin aikana. CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer on arvostellut toistuvasti Merkelin toimintaa ja horjuttanut samalla koko hallitusta.

Tilanne kärjistyi entisestään viime vuoden liittopäivävaalien jälkeen. CDU ja CSU kärsivät vaaleissa suuria menetyksiä radikaalioikeistoa edustavalle AfD:lle (Alternative für Deutschland, Vaihtoehto Saksalle).

Merkelin johdolla käydyt hallitusneuvottelut kestivät lähes puoli vuotta, jonka jälkeen CDU ja CSU muodostivat hallituksen yhdessä sosiaalidemokraattien kanssa. Hallitusyhteistyö on kuitenkin takkuillut pahasti alusta alkaen.

 

Noin 13 miljoonan asukkaan Baijeri on Saksan toiseksi suurin osavaltio Nordrhein-Westfalenin jälkeen. Maatalousvaltaisesta Baijerista on kehittynyt sotien jälkeen CSU:n johdolla korkean teknologian teollisuuskeskus, joka tuottaa lähes viidenneksen Saksan bruttokansantuotteesta.

Baijerilla menee taloudellisesti erittäin hyvin. Sen talous kasvaa muuta Saksaa ja nopeammin ja työttömyys on alle kolme prosenttia.

Baijerilaiset kaipaavat kuitenkin muutosta. Mielipidemittausten perusteella näyttää siltä, että CSU kärsii murskatappion ja menettää Münchenin maapäivillä ehdottoman enemmistönsä, jonka turvin se on hallinnut osavaltiota valtaosan sodanjälkeisestä ajasta.

Maahanmuutto on hallinnut vaalikampailua, ja monet konssrvatiiviset äänestäjät ovat siirtyneet maahanmuuttovastaisen AfD:n leiriin. Mielipidemittaukset paljastavat kuitenkin hieman yllättäen, ettei CSU:n pahin uhka ole AfD, vaan vihreät, jotka kannattavat liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa.

Vihreiden uskotaan saavan protestiääniä niiltä kristillisiltä konrevatiiveilta, jotka eivät hyväksy CSU:n johdon hyökkäilyä liittokansleri Angela Merkeliä vastaan. Monia kannattajia ärsyttää myös puoluejohdon siirtyminen AfD:n linjoille maahanmuuttopolitiikassa.

Sosiaalidemokraattien kannatus on romahtanut lähes puoleen.

CSU on edelleen ylivoimaisesti suosituin puolue Baijerissa. Mielipidemittausten mukaan kannatus on kuitenkin romahtanut edellisten vaalien lähes 48 prosentista noin 33:een, mikä olisi puolueen heikoin tulos sitten vuoden 1950.

CSU on nykyisin keski-ikäisten ja vanhojen miesten puolue, jonka naiset ja nuoret hylänneet. Baijerin entinen pääministeri ja CSU:n kunniapuheenjohtaja Edmund Stoiber selittää alamäkeä kuitenkin väestönmuutoksella. Baijerin taloudellinen menestys on houkutellut osavaltioon muualta Saksasta yli miljoona uutta asukasta, jotka eivät hänen mukaansa ymmärrä puolueen saavutuksia.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi kiilannut vihreät on kaksinkertaistanut kannatuksensa edellisistä vaaleista noin 18 prosenttiin. Itäisessä Saksassa korkeita kannatuslukuja nauttivalle AfD:lle on Baijerissa luvassa 10–14 prosenttia äänistä.

Syvässä kriisissä olevien sosiaalidemokraattien kannatus on romahtanut lähes puoleen viime vaalien 20 prosentista. Baijerissa ja muutamassa muussa osavaltiossa vihreät ovat korvaamassa SPD:n merkittävimpänä keskustavasemmistolaisena puolueena.

CSU:n asemia heikentää myös puolueen sisäinen valtataistelu, jossa ovat vastakkain Seehofer ja viime keväänä osavaltion pääministeriksi valittu Markus Söder.

Julkisuudessa ongelmat on pantu paljolti Seehoferin syyksi. Hän on kuitenkin puolustautunut kiivaasti ja syyttänyt Söderiä, joka vastaa maapäivävaalien kampanjasta. Söder puolestaan syyttää Merkelin hallituksen politiikkaa, joka on vahingoittanut hänen mukaansa sekä CDU:ta että CSU:ta.

 

Valtaosa baijerilaisista toivoo, että Seehofer jättäisi vaalien jälkeen paikkansa puolueen johdossa. Se olisi helpotus myös liittokansleri Merkelille, joka pääsisi eroon jääräpäisestä sisäministeristään.

Rankka vaalitappio pakottaisi Baijeria vuosikaudet yksin hallinneen CSU:n etsimään itselleen hallituskumppaneita. Söder on kuitenkin torjunut yhteistyön AfD:n kanssa, koska puolueella on yhteyksiä uusinatsijärjestöihin.

Baijerin naapuritasavallassa Baden-Württembergissa kristillisdemokraatit menivät kaksi vuotta sitten mukaan vihreiden johtamaan hallitukseen. Myös Hessenissä on vallassa CDU:n  ja vihreiden hallitus.

CSU:n ja vihreiden hallitusyhteistyö saattaisi avata mahdollisuuksia kristillisdemokraattien ja vihreiden hallitukselle myös valtakunnan tasolla. Puolueilla on kuitenkin hyvin erilaiset näkemykset pakolais-, turvallisuus- ja ympäristöpolitiikassa.

Baijerilainen politiikantutkija Heinrich Oberreuter pitää todennäköisempänänä, että CSU pyrkii vaalien jälkeen yhteistyöhön liberaalipuolue FDP:n ja kunnallista itsehallintoa ajavan Freie Wähler -puolueen kanssa. Se edellyttää kuitenkin, että molemmat ylittävät viiden prosentin äänikynnyksen ja saavat edustajia osavaltioparlamenttiin.

CSU:n heikko vaalitulos heikentäisi edelleen liittokansleri Angela Merkelin asemaa Saksan johdossa. CDU ja CSU:n yhteinen valtakunnallinen kannatus on romahtanut 27 prosenttiin, mikä on kaikkien aikojen heikoin luku.

CDU:n osalta kannatus mitataan seuraavan kerran Hessenin maapäivävaaleissa 28. lokakuuta. Mielipidemittausten mukaan sielläkin on luvassa tappio. Vihreät saavat Hessenissä tuoreen kyselyn perusteella noin 18 ja AfD 13 prosenttia äänistä.

Angela Merkel on johtanut kristillisdemokraatteja 18 vuotta, ja hän aikoo hakea vielä kerran jatkokautta joulukuun alussa Hampurissa järjestettävässä puoluekokouksessa. Puolueen oikealla laidalla kytee kuitenkin kapina terveysministeri Jens Spahnin johdolla.

 

CSU yhä suurin puolue Baijerissa

CSU 32,9 %
vihreät 18,5 %
AfD 12,8 %
SPD 11 %
Freie Wähler 9,8 %
FDP 5,9 %
Die Linke 3,9 %

 

Lähde: Der Spiegel -lehden mielipidemittaus. Tiedot kerätty 6.-10. lokakuuta.