Margaret Thatcher paukutti käsilaukullaan briteille historian parhaan EU-sopimuksen – ja nyt Britannia aikoo heittää sen roskiin

Britannian parlamentti äänestää lauantaina, hyväksyykö se tuoreen erosopimuksen. Jos näin ei käy, sopimukseton ero on taas askeleen lähempänä.
Eurooppa 18.10.2019 11:54
Angela Merkel, Emmanuel Macron ja Boris Johnson 17. lokakuuta 2019 EU:n huippukokouksen alla Brysselissä.
Angela Merkel, Emmanuel Macron ja Boris Johnson 17. lokakuuta 2019 EU:n huippukokouksen alla Brysselissä.

Jos Britannian hyväksyy tuoreen EU-erosopimuksen, Britannia luopuu vapaaehtoisesti luopumassa EU-jäsensopimuksesta, joka on parempi kuin millään jäsenmaalla on koskaan ollut – ja jollaista yksikään jäsenmaa koskaan tulee saamaan.

Parlamentin alahuone äänestää erosopimuksesta lauantai-istunnossaan 19. lokakuuta 2019. Britannian ja EU:n erosopimus valmistui torstaina 17. lokakuuta. Muun muassa pohjoisirlantilainen puolue DUP on jo ilmoittanut, että ei tue sopimusta parlamentissa, ja sen läpimeno onkin täysin epävarmaa.

EU-jäsenyytensä alusta asti Yhdistynyt kuningaskunta on onnistunut edellyttämään, että sitä kohdellaan erityistapauksena, jolle on suotava kaikki sen haluamat poikkeukset EU:n säännöistä.

Heinäkuussa 1984 Euroopan neuvoston kokouksessa Ranskan Fontainebleaussa Margaret Thatcher esitti vaatimuksen historiallisella tavalla: käsilaukkuaan paukuttamalla. Hän vaati Britannialle pysyvän vuosittaisen jäsenmaksupalautuksen. Maalle luvattiin joka vuosi takaisin 66 prosenttia sen edellisenä vuonna maksamasta EU:n nettojäsenmaksusta.